The Divine Life Society
Afdeling Aalst
Homepage


Er zijn al doden gevallen in Yoga, stond in een van de artikels over het boek van Broad. Er zijn al doden gevallen in de marathon van Brussel, op het voetbalveld, in de Ronde van Frankrijk en andere koersen. Maar in Yoga? We kennen geen enkel geval. Een postbode had een dochter aan de universiteit. Kerngezond zou men zeggen. Ze was op een studentenfeestje aan het dansen. Plots viel ze dood neer. Iedereen kan dus op ieder ogenblik doodvallen. Maar dat het in de ontspannen sfeer van de Yogales gebeurt, is toch heel onwaarschijnlijk.

Veel van onze leerlingen begonnen met Yoga als de middelbare leeftijd al een tijd gepasseerd was. Het is niet simpel oudere mensen die nooit lichaamsoefeningen hebben gedaan aan het oefenen te zetten. Toch presteren we dat ieder seizoen al vele jaren lang. De oefeningen die beginners krijgen zijn gemakkelijk. De enige moeilijkheid is dat ze er ook thuis iets aan moeten doen. En ik heb vaak gemerkt dat oudere mensen betere resultaten behalen dan jonge mensen om de eenvoudige reden dat ze meer enthousiasme investeren. En als ze eindelijk aan de echte Yogahoudingen beginnen, zijn ze uitgelaten als kinderen als ze als vrucht van hun oefening bijvoorbeeld vanuit rugligging hun zitvlak van de grond krijgen. Ze voelen zich dan als herboren.

Alle Yogahoudingen liggen niet in ieders bereik. En dat is ook niet nodig. Het is zoals een buffet. Je eet daar toch ook niet alles op. Je maakt je keuze volgens de mate van je honger en van wat je liefst eet. Op oudere leeftijd kan je nog dagelijks de Kopstand, de Alle-delenhouding (Sarvaangaasana, ten onrechte ook de kaars of schouderstand genoemd), de Ploeghouding, de Lotushouding, de Pauwenhouding, enz. doen. We hebben geen glazen bol, maar we weten ook wel wat de weg is van alle vlees en het is natuurlijk mogelijk dat de Yogahoudingen mettertijd zichzelf zullen gaan verbieden, maar zolang ze goed doen en goed afgaan, kan je er voordeel mee doen. En komt de tijd dat die houdingen je beginnen te verlaten, de tijd van het inleveren zeg maar, dan ga je langer met de benen gekruist zitten en mediteren. En het is ons hartgevoelde gebed dat als de tijd komt dat het dan door Goeroedevs genade in de staat van Yoga is, dat hij komt.

We voelen ons niet verantwoordelijk voor wat ze in Amerikaanse Yogastudio’s uitvreten. Dit is de moderne wereld, geld is nu de god en vulgariteit de norm. Erasmus schreef vijfhonderd jaar geleden zijn Lof der Zotheid. Mocht hij terugkomen, hij zou vele zotten aan zijn lijst moeten toevoegen. Ons devies is: de honden blaffen, maar de karavaan gaat voorbij.

Langgeleden was er een groepje leerlingen van allemaal vijfenzestigplussers. Een van hen vroeg op zeker ogenblik: “Meneer, ik ga daar toch geen hartaanval van krijgen, he?” Hij was een buur en ik kende zijn familie goed en ik wist dat hij naar de bierfeesten in Wieze ging en er pensen en hamburgers naar binnen werkte en meer dan één kruik bier achter zijn das goot en dat hij tussendoor rond hotste op de hoempapa muziek van de Duitse muziekkapellen. Ik zei hem: “Als u de bierfeesten overleeft, zult u ook dit wel overleven.”

Verbetert Yoga het seksleven?
Alles wat goed is voor de gezondheid is goed voor het seksleven. Roken, drinken, overeten, het moderne leven, stress en dat ons veel simpel geluk werd ontstolen, het zet allemaal een domper op de seks. Simpel geluk? Een voorbeeld. Vroeger werden we op het werk in de hand uitbetaald. Moeder de vrouw had haar beste schort aan als je met je geld thuiskwam. En het was kermis ’s avonds. Nu wordt het op de rekening gestort en men spreekt er niet meer over.

Op het werk gaf ik Yogales onder de middag. Tijdens een personeelsfeestje was het op zeker ogenblik dames nodigen uit. Ik werd ten dans gevraagd door de vrouw van een van mijn leerlingen, een man van rond de veertig. Ze zei: “Ik ben de vrouw van Willy.” “Dat heb ik al gemerkt”, antwoordde ik. “Je man is een trouwe leerling in mijn Yogales.” Ik kende Willy heel goed, we zaten immers al jaren in dezelfde dienst. Yoga verloste hem van zijn abnormaal hoge bloeddruk, die niet wilde reageren op de pillen die de dokter voorschreef. “Wat heb je met mijn man gedaan?” vroeg ze. “Wat bedoel je?” “Het is weer zoals vroeger”, zei ze, “de vogel zit weer op het dak.” En haar glimlach vertelde dat ze daar niet treurig om was. Korte tijd nadien werd ze zwanger. De liefdesbaby van weleer is nu een advocaat die goed boert. Meer kan ik er niet over zeggen. Men beweert dat mirakels niet bestaan. Maar voor Willy en talloze anderen heeft Yoga toch voor een mirakel gezorgd.

Terwijl ik nu toch bezig ben
Iets over Mindfulness. Ik zag een programma erover op tv. Het is duidelijk, het interesseert sommige dokters en psychiaters. En nu ze er een tijd mee konden experimenteren, kunnen ze er niet naast kijken dat het werkt, zelfs bij depressies. Ze weten alleen niet waarom het werkt.

Het werkt, omdat het mensen bij henzelf brengt. Het brengt mensen dichter bij hun louter “zijn” waaraan niets wordt toegevoegd. Maar intellectuelen kunnen dit niet accepteren: hun verstand staat in de weg. Ze vinden dat de natuur een wonder is, maar ze staan er nooit bij stil dat er een groter wonder is. En dat wonder is dat we de natuur waarnemen. Dit wonder is het wonder van Bewustzijn. Bewustzijn is geen product van de hersenen, zoals wetenschappers beweren. Bewustzijn was er eerst en al de rest is er een manifestatie van.

Dé kwaal van onze tijd is de leer dat we niet echt bestaan. Ik hoorde een hersenchirurg op tv zeggen: “Als we dood zijn blijft er niets van ons over.” Deze filosofie is de moeder van de vele psychische problemen van onze tijd. De grote wijze Ramakrishna zei: “Wees je bewust van je waardigheid.” De grootste gift die men iemand kan geven is dat je hem of haar teruggeeft aan hem- of haarzelf.