The Divine Life Society
Afdeling Aalst
Homepage


TOESPRAKEN IN DE VROEGE MORGEN
DOOR SWAMI CHIDANANDA
IN DE SAMADHI HALL VAN SWAMI SIVANANDA’S AASHRAM
AAN DE GANGES


KIJKEN NAAR EEN PROBLEEM
VAN UIT EEN ANDERE GEZICHTSHOEK


Soms stelt een spirituele zoeker zich de vraag waarom hij geplaagd schijnt te worden door zoveel vervelende problemen, hindernissen, obstakels en verscheidene ingewikkelde situaties, die er niet schijnen te zijn in het leven van een gewoon mens, die verdiept is in zijn wereldse bezigheden. Hij kan wat problemen hebben met zijn belastingen of de aanvaarding van zijn kind in de juiste school, maar hij heeft niet teveel grote problemen en complicaties in zijn persoonlijk leven.

Je hebt je een groot doel gesteld en om ernaar toe te bewegen met een minimum aan moeilijkheden is een van de methodes dat je in de voetstappen loopt van de groten die ons zijn voorgegaan. Ze volgden hetzelfde pad, leidden hetzelfde leven, kenden vele moeilijkheden en bereikten het doel. Loop in de voetsporen waarmee ze alles overwonnen en het doel bereikten. Mediteer dus over het leven van de wijzen. Houd hen als je ideaal, bestudeer hun leven en ontleen er inspiratie aan. Laat je ook leiden door hun wijsheidonderricht. Ze maakten van hun leven een ideaal en lieten waardevolle aanwijzingen na in de vorm van hun eigen persoonlijk onderricht en raadgevingen. We ontvangen dit alles van het leven van de wijzen. Je laten inspireren en leiden door het leven van een ideale wijze is de wijze methode om vooruit te gaan op het pad.

Dit is dan ook een andere manier om te kijken naar een probleem. Verwelkom het! "Dit is nodig voor mij, het is om die reden dat het me overkomt. Anders zou het me niet overkomen. Als ik naar een hogere dimensie of ontwikkelingsfase ga, zullen zulke dingen me niet meer overkomen, omdat ik ze al achter me liet. Ik heb ze niet meer nodig."

We zien het probleem dus niet als een probleem, maar als een gelegenheid, een mogelijkheid om te tonen welke innerlijke bronnen we tot nu toe hebben aangeboord door ons spiritueel leven en spirituele saadhanaa en oefening, onze onthechting en alles wat we hebben geleerd. We moeten het nu testen op het terrein. De situatie, het schijnbare probleem, biedt ons de gelegenheid om na te gaan hoe stevig we vaststaan in onze vooruitgang. Wij zien ze als een uitdaging, een gelegenheid om onszelf te overtuigen dat we stevig vaststaan in alles wat we tot nu toe hebben bereikt. We staan niet op een fundering van zand, maar op een die stevig is als een rots.

Neem dus alles met een creatieve houding, een positieve en constructieve houding. Dit is de manier om je enthousiasme levend te houden en zodoende vooruit te gaan in je spiritueel leven. Zie de innerlijke waarde van deze situaties, weet dat ze belangrijk en noodzakelijk zijn en dat we er ons voordeel mee kunnen doen.