The Divine Life Society
Afdeling Aalst
Homepage


Yoga-ademoefeningen (3)

Het middenrif trainen
Het middenrif krijgt tijdens ademoefeningen heel wat training. Ze vullen de Yogahoudingen aan. Er zijn enkele Yogahoudingen die de ademoefeningen bevorderen, omdat ze oefening geven aan het middenrif. In de eerste plaats is er Makaraasana of de Krokodilhouding, een heel eenvoudige en gemakkelijke Yogahouding. Dat ze gemakkelijk is, betekent niet dat ze niet doeltreffend is. Wel integendeel.

Zo ga je tewerk
Lig op de buik met benen samen. Houd ook de hielen samen. Dit verwekt een druk in de lendenstreek en verhoogt het effect van de houding. Leg het voorhoofd op de mat. Strengel de vingers in elkaar en leg de handen op het achterhoofd. Laat de ellebogen op de grond liggen. Adem in en uit door de neus. En adem vooral met de buik: inademend drukt de buik tegen de mat, uitademend vermindert de druk. Snuif de lucht niet op, want dan zuig je de neusvleugels dicht. De lucht moet worden aangezogen vanuit de buik.

Ik had ooit een man in mijn les, die op die manier niet op zijn buik kon liggen. Hij had een openhartoperatie ondergaan. De wonde was slecht gehecht en deed pijn als hij op zijn buik lag. Ik gaf hem de raad zijn kin te ondersteunen met de handen met voorarmen loodrecht op de grond en de ellebogen samen. Dit kon hij wel aan.

Een gezonde buik is niet mogelijk met zwakke rugspieren. Je kunt je rugspieren oefenen in een Yogahouding die je kunt aannemen vanuit de Krokodilhouding, namelijk Naukaasana of de Boothouding.

Ontspanning na de houding
Ga na of het lichaam wel degelijk ontspannen is. Begin bij de rechterhand, ga opwaarts naar de schouder en neerwaarts door de hele rechterhelft van de romp, rechterheup en rechterbeen tot de voet. Doe hetzelfde links. Ga dan vanaf de onderrug opwaarts over de hele rug, de nek, de top van het hoofd, het gezicht en de buik.

Ga dan naar de binnenkant: het gehele rechteroog, oogbal en oogkas, het gehele linkeroog, oogbal en oogkas, het inwendige rechteroor, het inwendige linkeroor, de neusholte, mondholte, keelholte en buikholte, hersenen en ruggenmerg. Dan het gehele lichaam.

Vind je ergens een plek die gespannen of pijnlijk aanvoelt, wees er bewust van en voel hoe ze ontspant. Ben je daarmee klaar, wees je dan bewust van de adem. Dit betekent niet dat je anders moet gaan ademen. Laat de longen vrij ademen. Ze weten hoe ze dat moeten doen, als je het hen toelaat. De adem past zich vanzelf aan, in dit geval aan de buikligging. Wees gewoon bewust van de adem. Voel niet: “Ik adem,” maar: “Het ademt.” Je zult merken dat je adem direct veel rustiger wordt. Je hoeft deze houding niet te herhalen. Drijf mettertijd de tijd wat op, zonder iets te forceren.

klik