The Divine Life Society
Afdeling Aalst
Homepage


Yoga-ademoefeningen (4)

Wie beoefende wat hij of zij in vorige lessen leerde, is al een heel eind op weg. Hij of zij kent het belang van het in- en uitademen door de neus. De neus is een filter en een aircoapparaat. De neus filtert de lucht en brengt hem op lichaamstemperatuur. De uitstromende lucht blaast de filter schoon en houdt het neusslijmvlies op temperatuur. Hij of zij weet waarom er liefst wordt geoefend in een goede stevige zithouding, omdat dit het hart ontlast, het effect van de oefening verhoogt en belet dat men kan vallen. Hij zij of zij weet ook dat ze vooral de lucht niet mogen opsnuiven, want die moet worden aangezogen vanuit de buik.

Ik heb simpele hulpmiddelen beschreven ingeval de zithouding te moeilijk is en ik heb twee aasanas of Yogahoudingen beschreven, die helpen het middenrif in zijn functie te herstellen. Dit zijn de Krokodilhouding en de Boothouding.

Ik heb ten voeten uit de Bijadem beschreven. Dit is uitademen met een diep gezoem in de keel. De Bijadem remt het ademhalingscentrum in het verlengde merg af en leert je helemaal vanzelf twee dingen: ademen tegen een veel langzamer ritme en met de gehele longen. Na een tijd kun je ook zoemen tijdens het inademen.

De volledige Yoga-ademhaling
Het wordt nu gemakkelijk de volledige Yoga-ademhaling te leren. Zit goed rechtop. Ontspan zo goed mogelijk. Ontspan ook het gezicht. Adem langzaam uit. Eerst zakken daarbij de schouders en de sleutelbeenderen, dan zakken de ribben in elkaar en ten slotte wordt de buik ingetrokken. De longen zijn dan een ogenblik leeg. Het organisme neemt altijd een ogenblik rust na de uitademing. Gun het dat. Wacht rustig op de inademimpuls. Komt die, dan wordt de buik gewelfd, hij komt dan weer wat op zijn plaats om steun te geven aan de longen die zich vullen met lucht, daarna worden de ribben gespreid en de schouders en sleutelbeenderen worden lichtjes geheven. Dit is één ronde. Herhaal dit een aantal keren zonder te overdrijven. Je voelt het wel als het genoeg is.

Voel bij gelegenheid eens je pols tijdens de oefening. Je zult merken hoe hij reageert. Je hart en je longen en je hele organisme zullen je dankbaar zijn voor de goede zorgen.

klik