The Divine Life Society
Afdeling Aalst
Homepage


De hond van de Yogi

Uit: Licht van Sivananda, januari 2010, vol. 513

De hond van de Yogi          
In een dorp heerste een hondenplaag. Ik heb ooit gelogeerd in het hoogst gelegen gedeelte van de Sivananda Aashram in India. Een meute honden hield me de hele nacht wakker. Soms wordt er een gestoken door een schorpioen en snijdt zijn gejank uren lang door merg en been.

De dorpelingen konden het probleem niet langer laten aanslepen. Ook zij gingen te rade bij de wijze van het dorp, een groot Yogi. Hij liet hen een hut bouwen en in de hut moesten ze een spiegel en een schotel lekker hondenvoer zetten. Ze moesten dan een hond vangen en hem opsluiten in de hut. Lange tijd hoorden ze de hond grommen en woest blaffen. Daarna werd het stil. Ze gingen kijken. Het voedsel was onaangeroerd en de hond lag er dood bij. Dit herhaalden ze vele keren. Maar zekere dag hoorden ze helemaal niets. Ze gingen kijken en ze zagen dat de hond rustig lag te slapen en dat hij de schotel had leeg gegeten. Het was de hond van de Yogi.

De andere honden hadden hun spiegelbeeld voor een andere hond genomen, die het ook op het voedsel had gemunt. De hond van de Yogi zag zichzelf in de spiegel.