The Divine Life Society
Afdeling Aalst
Homepage


Hoe is het weldoende effect van Yoga te verklaren?
Yoga doorbreekt stress doordat het van het lichaam een ervaring maakt. Mensen vereenzelvigen zich met het lichaam. Ze zeggen “ik” tegen het lichaam. Als men deze vereenzelviging doorbreekt, ontspannen de spieren. Dit is een groot geheim. Als de spieren ontspannen, komt de bloedsomloop vanzelf beter op gang.

Yoga maakt ook de wervelkolom lenig. Als de wervelkolom leniger wordt, wordt het ruggenmerg veel beter doorbloed. De ruggenmergszenuwen die er zijn ingeplant worden dan veel beter gevoed aan hun wortels. Dit maakt ze sterk en ontspannen. Ze zullen dan vanzelf veel betere boodschappen sturen aan de hypofyse in de hersenen. De hypofyse is de dirigent van de endocriene klieren. Ze zal op haar beurt betere boodschappen doorsturen aan de andere endocriene klieren. Je hormoonstelsel zal dan ook veel beter gaan functioneren.

Moderne mensen leven onder stress. Wie niet leert deze stress geregeld te doorbreken, krijgt verkrampte spieren. Hierdoor komt de bloedsomloop in het gedrang. De spieren en gewrichten worden onvoldoende doorbloed en er treedt weefselverkalking op. Ook de organen worden onvoldoende doorbloed en gaan geleidelijk aan falen. En dit gebeurt tegenwoordig op steeds jeugdiger leeftijd.

Hij bedoelt dat het lichaam als het ware een niet-lichaam wordt. Denk je terwijl je dit leest aan je maag? Zo neen, dan is ze in goede doen. Heb je daarentegen een opgeblazen gevoel of doet je maag wat pijn, dan is je spijsvertering niet in orde. Een gezonde maag is een maag waarvan je niet weet dat je ze hebt.

Je moet dit natuurlijk lezen in zijn context. In het oude India zat men om te mediteren op een wat verhoogde zitplaats, niet te laag, zodat men niet werd gehinderd door kruipend gedierte, en niet te hoog, zodat men niet kon vallen. Soms is er tijdens de meditatie een ontlading van energie en dan zou men kunnen vallen en zich bezeren.

Men zit op iets dat isoleert, zodat de energie niet wegvloeit in de grond. Een hertenvel is daar uitstekend geschikt voor. In deze moderne tijd zitten mensen vaak op synthetische stoffen, maar daarop kun je niet lang gemakkelijk zitten. Synthetische stoffen maken immers statische elektriciteit, die de lichaamseigen elektriciteit verstoort. Koeshagras heeft een insecten werende werking. Brahmacharya is de vierde van de yamas (de eerste van de acht treden van Yoga) en betekent kuisheid. Voor monniken betekent het celibaat, voor anderen matiging.