The Divine Life Society
Afdeling Aalst
Homepage


Y o g a   M a g a z i n e
L i c h t  v a n   S i v a n a n d a
Een overzicht

Januari 2007

    Een kort overzicht van het magazine,
Licht van Sivananda,
Januari 2007, Vol. 483
   

Yogamagazine
"Licht van Sivananda"
niets overtreft het

Overzicht van het laatste nummer van Licht van Sivananda:

titels en enkele uittreksels

TERUGBLIK

In een Woord van aanmoediging had ik het in januari over "Correct ademen", in februari over "Ademen in rugligging" en "Swami Vivekananda", in maart was er een verslag over de voorbije Yoga Retraite, er was een tekst voor beginners en ik beschreef een hulpmiddel om vanuit rugligging in omgekeerde houdingen te komen, in april had ik het over OM-zingen en over de Cobrahouding, in mei deed ik een beroep op jullie portemonnee, want in juni zouden we het voltapijt in de Yogazaal verwijderen en kurk laten leggen, ik had het ook "Over angst" en "Over worstelen met de houding". In juni ging het "Over de essentie", er volgde een vertaling van verzen uit de Bhaagavatam en een korte inhoud van het Mahaabhaarata en een tekst over de datering van dit epos. In september verscheen er weer een tekst voor beginners "Beginners briefing" en er was een verslag over de Voorjaars Yoga Retraite. In oktober ging het over "Ganesha", "Boeken" en "Kiertan" en beschreef ik de Halve-Maanhouding en ik had het ook over "Satsang en meditatie". In november kreeg je twee reacties van deelnemers aan onze satsangs, daarna volgde "November en vier dingen om te onthouden" en "Yoganidraa" ter inleiding van een door Swami Satyananda gegeven Yoganidraa in de feestzaal van het stadhuis op 22 juli 1968. In december ging het laatste Woord van aanmoediging van 2006 over "De geest", "Uit de Satsang" met de tekst, vertaling en verklaring van een heel inspirerende kiertan, "The Divine Life Society" met twee korte toespraken van Swami Atmasvarupananda, "Een goede afsluiter" en "Yogahoudingen en ademoefeningen".

Andere belangrijke artikels waren in januari "Woede overwonnen" door Swami Sivananda, "Het hogere Zelf" door Swami Krishnananda, "Over de oorsprong van Yoga" door Edwin van Oostwaard, in februari "Het belang van Sankiertan" door Swami Sivananda, "Voordracht over het hindoeïsme" door Swami Vivekananda, in april "De essentie van Vedanta" door Swami Sivananda, "Yoga, wat het is en wat het niet is" door Swami Chidananda, in mei "Geluk het belangrijkste streven van de mens" door Swami Sivananda, in juni "Noodzakelijke bestanddelen van een succesvol spiritueel streven" door Swami Chidananda, in oktober "Samskaaras" door Swami Sivananda, in december "Kroonjuweel van menselijke verworvenheid". Er verschenen gedichten van Kabier in oktober en november en van Toekaraam in oktober en december.

Van het verhaal van Milarepa, de Tibetaanse Yogi, verscheen elke maand een aflevering.


INDIA

Op het verkeerde been
India is een land dat ontegensprekelijk tot de verbeelding spreekt en dat twee tegengestelde reacties oproept: ofwel veracht men het ofwel aanbidt men het. Het is een vaststaand feit dat het vele mensen interesseert. Een van de beleidsmensen van OHM-tv zei me ooit dat de kijkcijfers steil de hoogte in gaan als het programma over de hindoe cultuur, over de Vedas, de wijzen, de goden enz. gaat. Als het programma handelt over problemen van hindoes in Nederland is er veel minder interesse. Het is in het Westen alom kommer en kwel tegenwoordig. Waarom zou dat bij de hindoes in Nederland anders zijn?

De onsterfelijkheid van India
Waar is de Egyptische beschaving, waar is de Griekse beschaving, waar is de Romeinse beschaving? Ze zijn dood en begraven. Er schiet niet meer van over dan wat hopen stenen en museumstukken. Egypte, Griekenland en Rome gingen ten onder aan oorlogsgeweld. De Indiase cultuur daarentegen is springlevend.


GEEF HET EEN PLAATS
IN JE LEVEN

Wat is Yoga?

De hoofdzaak

RUGPIJN

Rugpijn in ontspanning

Een uitstekende oefening voor de buikspieren

Yogahoudingen

Ontspanning in buikligging


KABIER

Kabier leefde in Benares in de veertiende en vijftiende eeuw. De data van zijn geboorte en overlijden zijn twijfelachtig. Volgens sommige bronnen werd hij 120 jaar. Hij was een vondeling die werd opgevoed door moslims.


MAKARA SHANKRANTI

Swami Sivananda


HET LEVEN IS EEN

Swami Chidananda

Een dichter schreef ooit:

Je kunt geen bloem plukken
Zonder een ster te beroeren.

Alle leven is één. Er is één gemeenschappelijk bewustzijn dat het leven van alle wezens verbindt tot één grote kosmische eenheid.


IN DE ZALIGHEID VAN SAHAJA

Kabier

Mijn geest is teruggekeerd
naar zijn oorspronkelijke staat;
ik verwerkelijkte de Heer
toen ik stierf terwijl ik leefde.
Zegt Kabier: Ik versmolt
met de zaligheid van sahaja
(de natuurlijke staat).
Ik ken niet langer vrees,
noch maak ik anderen bevreesd.


JETSUN MILAREPA

Het leven van de Tibetaanse Yogi Milarepa
Biografie uit de elfde eeuw
Groots, kleurrijk en onvergetelijk beschreven
Een onsterfelijk meesterwerk uit de wereldliteratuur
Naverteld door Shanti

vervolg (10)

Wat voorafging:
Een oom en tante beroven Milarepa, zijn moeder en zijn zus van hun erfenis. Gedreven door wraakgevoelens stuurt zijn moeder hem bij een magiër. Milarepa leert er hoe de ondergang van zijn oom en tante te bewerkstelligen. Maar dit bezwaart zijn geweten, zodat de magiër hem bij de spirituele leraar Marpa stuurt. Milarepa wordt door Marpa op allerlei manieren vernederd en op de proef gesteld. Ook eist hij dat Milarepa zijn magische krachten gebruikt om een bende struikrovers te doden, die zijn discipelen belagen. Hij belooft Milarepa daarna te zullen inwijden.