The Divine Life Society
Afdeling Aalst
Homepage


LIJKHOUDING
Narayana

Uit: Licht van Sivananda, november 1998,vol. 401

Leerlingen zeiden me dat ze de ontspanning in de les heel interessant vinden, maar dat ze er thuis niets van terecht brengen. De moeilijkheid is, beweren ze, dat ze niet kunnen onthouden wat de leraar allemaal zei. Ikzelf zeg altijd tegen beginners dat ze zich daarover geen zorgen hoeven te maken en ik geef altijd een vereenvoudigde vorm mee voor thuis. In de les hecht ik nogal veel belang aan het systematisch spannen en ontspannen van de verscheidene lichaamsdelen, waarbij ik altijd dezelfde volgorde aanhoud. Ook het roteren van bewustzijn begeleid ik systematisch en gedetailleerd. Ook hier houd ik altijd dezelfde volgorde aan. Zo leren de mensen het mettertijd toch en het werkt ook beter als je een welbepaald systeem volgt.

Wat nu de vereenvoudigde vorm betreft

Het afzonderlijk spannen en ontspannen van de verscheidene lichaamsdelen kan worden vervangen door het spannen van het gehele lichaam. Bijvoorbeeld: je spant alle spieren, zonder uitzondering, keihard op, je heft dan alle lichaamsdelen van de grond die je kunt heffen, zodat je nog alleen rust op het zitvlak, je drijft de spanning nog op en houdt dat vol tot het flink lastig wordt; plots ontspan je de spieren zodat de lichaamsdelen neerploffen door hun eigen gewicht. Je schudt ze nog even los tot je voelt dat het lichaam prettig ligt. Swami Satchidananda was hier een meester in.

Wat het roteren van bewustzijn betreft

Je houdt je bijvoorbeeld om te beginnen aan één lichaamsdeel, de rechterarm: duim, wijsvinger, middenvinger, ringvinger, pink, vijf vingers tegelijk, handpalm, rug van de hand, pols, voorarm, elleboog, opperarm, schouder. Herhaal dit enkele keren. Het hele lichaam volgt wel.

Na enkele dagen voeg je er een aantal andere lichaamsdelen aan toe: oksel, rechter gedeelte van de romp, rechterheup, dij, knie, onderbeen, enkel, hiel, voetzool grote teen, tweede teen, derde, vierde, kleine teen, vijf tenen tegelijk.

Heb je dit na enkele dagen onder de knie, voeg er dan de linkerzijde aan toe.

Daarna de rugzijde, het hoofd, de voorzijde, de binnenkant, de hersenen en het ruggenmerg, het hele lichaam.

In korte tijd word je er op die manier een meester in.

Een eenvoudige methode

Lig in Lijkhouding: de benen gespreid op heupbreedte. Dat vergemakkelijkt de bloedsomloop. Laat de voeten naar links en naar rechts vallen: er is geen enkele reden om er gespannen bij te liggen. De armen zijn wat van het lichaam verwijderd. Leg zo mogelijk de handpalmen naar boven gekeerd.

Maak nu in gedachten een tekening van het lichaam. Waar je tekent daar voel je het lichaam volmaakt ontspannen.

Maak de tekening als volgt:
teken in gedachten een V voor de benen,
teken een V voor de armen,
teken een lijn voor de romp die heide V's verbindt,
teken een cirkel voor het hoofd.
Herhaal de tekening verscheidene keren.

Wees je daarna bewust van de adem. Dit wil niet zeggen dat je anders moet gaan ademen. Neen, wees je gewoon bewust van elke in- en uitademing.

Wees je nu bewust van alles wat je denkt, voelt, waarneemt, wat ook. Reageer er niet op. Neem vrede met de dingen. Aanvaard ze. Probeer niet iets op te roepen dat je beter denkt te zijn. Probeer niet iets van je af te zetten. Wees je er gewoon bewust van. Blijf je ondertussen ook bewust van de adem. Zodra je ophoudt spanningen in te voeren vinden de dingen vanzelf een evenwicht.

De drie instrumenten waarvan je je hier bedient, het lichaam, de adem en de geest, zijn nu overgelaten aan henzelf. Ze ontspannen daardoor volmaakt en jij rust in jezelf. "Dit is de Yogische samaadhi", zei Swami Satchidananda. Ik hoor het hem nog zeggen, al is het meer dan dertig jaar geleden. Je zult je wonderbaar verfrist en ontspannen voelen.