The Divine Life Society
Afdeling Aalst
Homepage


Y o g a   M a g a z i n e
L i c h t  v a n   S i v a n a n d a
Een overzicht

Maart 2004

    Een kort overzicht van het magazine,
Licht van Sivananda,
Maart 2004, Vol. 455
   

Yogamagazine
"Licht van Sivananda"
niets overtreft het

Overzicht van het laatste nummer van Licht van Sivananda:

titels en enkele uittreksels

-Een woord van aanmoediging

Gevangenis
Toen ik een aantal jaren geleden in Amerika was (in BelgiŽ werd die dag koning Boudewijn begraven) voor een Yoga Retraite met Swami Chidananda, voorzitter van The Divine Life Society, de vereniging aan de Ganges in de Himalayas, waar we sedert 1962 bij aangesloten zijn, bracht Swamiji tijdens een satsang het boek van ene Bo Lozoff onder onze aandacht. Het droeg de mooie titel We 're all doing time. Daaronder stond in kleine letters: "A guide for getting free." Het voorwoord was van de hand van Zijne Heiligheid de Dalai Lama, wat geen kleine aanbeveling is.

Bo Lozoff is een Yogaleraar die de gevangenissen tot zijn werkterrein heeft gemaakt. Hij geeft er Yogales en maakte daar zijn levenswerk van. Ik dacht daarbij onmiddellijk aan wat Goeroedev Swami Sivanandaji met zoveel nadruk zei en het kan mensen met moeilijkheden niet genoeg op het hart worden gedrukt. Hij zei: "Je kunt jezelf helpen door anderen te helpen."

Of zoals Shakespeare zei: "What 's in a name?"


Er is evenwel nog een andere zijde aan het probleem. En het is uiterst belangrijk dat te begrijpen. De oude wijzen hadden verscheidene namen voor deze wereld. Ze noemen het leven op aarde samsaara. De Bhagavad Gietaa noemt de wereld doehkhaalayam (VIII 15). Al die namen hebben een belangrijk verhaal te vertellen. Samsaara is de kringloop van geboorte en dood. Doehkhaalayam betekent: plaats van lijden. Een vastraalayam bijvoorbeeld is een kledingzaak of een winkel waar men kleren koopt. Een doehkhaalayam is een plaats waar men lijden koopt. Die namen zijn in overeenstemming met de mentaliteit die besloten ligt in het verhaal over de acht Vasoes.

Een ons praktijk is beter dan tonnen theorie
Het bovenstaande is de Yogafilosofie in kort bestek. Wie zich op het pad begeeft van de praktische uitwerking van die filosofie ontdekt al spoedig dat het bezaaid is met talrijke hindernissen. De Yogapsychologie nu is de studie van die hindernissen, die zoals je zult merken alle min of meer te maken hebben met de geest of psyche.

Wat heeft dit alles nu met de Yogales te maken?
Het heeft er alles mee te maken, zoals je zult merken. Tweemaal per jaar hebben we beginnerscursussen, in september en na Carnaval. Dat is al jaren zo en elke keer zit de Yogazaal bij de Uiteenzetting voor Beginners afgeladen vol. Jan De Smedt, een van onze Yogaleraren, zegt me elke keer verbaasd: "Ik vraag me af waar ze vandaan blijven komen." Het bewijst dat er nood is aan Yoga. "En als er nood is aan Yoga waar is er dan precies nood aan?" vraag je je misschien af.

De aanpak
Mensen krijgen al heel jong last van artrose, hoge bloeddruk en slapeloosheid. Ze kampen met angst, stress en depressiviteit. En iedereen, zowel dokters als pati'nten, geloven dat dit alles normaal is. Maar het is verre van normaal. Het is een zeer abnormale toestand. Als je enkele eenvoudige Yogaoefeningen leerde, als je leerde hoe stress kan worden doorbroken, als je je vooral een Yoga-denkachtergrond eigen maakte, dan zouden al die kwalen en ongemakken hun hielen tonen.

Chakras
Ik weet niet of de oude wijzen van weleer weet hadden van de endocriene klieren. Het zou me alleszins niet verbazen. Maar ze hadden wel weet van de chakras. Chakra betekent wiel, omdat de chakras in meditatie worden ervaren als wervelingen van energie. Deze chakras zijn in het subtiele lichaam de tegenhangers van de endocriene klieren. Ze liggen aan het ondereind van de wervelkolom (moelaadhaarachakra), twee vingerbreedten hoger (svaadhishthaanachakra), ter hoogte van de navel (manipoerachakra), ter hoogte van het hart (anaahatachakra), ter hoogte van de keel (vishoeddhachakra), onder de top van de schedel ter hoogte van de plaats tussen de wenkbrauwen (aagnyaachakra). Op de top van de schedel ligt sahasraara. Dit betekent: duizendvoudig. Sahasraara is geen chakra. Hij is de oorsprong en de totaliteit. De zes chakras hebben zich uit de sahasraara ontwikkeld, samen met de geest, de vijf subtiele elementen en de vijf zintuigen. De vijf subtiele elementen zijn ether, lucht, vuur, water en aarde. De ouden spraken over vijf elementen, omdat de natuur bestaat in vijf vormen: in de vorm van leegte, in gasvormige staat, in de vorm van hitte, in vloeibare en in vaste toestand. Hij wordt ook waargenomen met vijf zintuigen. Dit is de Yogatheorie.

Spanning en stress doorbreken
Het leven is stresserend. Daar ontsnapt niemand aan. Zoals je er ook niet aan ontsnapt dat je elke dag vuil wordt. Het kan niet worden vermeden. En wat doe je daaraan? Je wast je. Je gaat in bad of onder de douche. Je gebruikt zeep en water. Zo ook met stress en spanning. Je moet die op geregelde tijdstippen doorbreken. Yoga heeft daarvoor vele doeltreffende middelen. Je moet in een spiritueel bad gaan door de vereenzelviging met het lichaam en de geest te doorbreken en te rusten in wat je in wezen bent.

Reiniging

Over de uitrusting
De kledij moet bij voorkeur gemaakt zijn van natuurlijke stoffen en niet van synthetische stoffen, zoals nylon, dralon enz. Dat geldt ook voor de mat waarop je oefent. Gebruik katoen of wol. Leg er een oud laken over. Dat kun je af en toe wassen, zo blijft je mat proper.

Een lege maag

Doe zoals thuis

Belangrijk

Nog belangrijk
Onthoud dat de les maar een les is, dat wil zeggen dat je er iets leert. En wat je er leert is uiterst wonderbaar en waardevol. Wij hebben het in onze jonge jaren met veel moeite bijeengesprokkeld. Kun je je voorstellen dat wij onze lessen en vergaderingen om vijf uur 's morgens hadden? We zijn er voor naar India geweest met geld uit eigen zak, ongemak en ziekte trotserend, want het tropische klimaat mag je niet onderschatten. En een aashram is verre van een hotel. Nu krijg je het aangeboden op een schoteltje.


EEN ONS PRAKTIJK IS BETER DAN TONNEN THEORIE

BANDHAS

Bandhas zijn oefeningen. Het zijn meer bepaald moedraas. Moedraa betekent: zegel. De energie wordt in het lichaam als het ware ergens verzegeld of het bewustzijn wordt verzegeld in een bepaalde staat.

Er zijn drie bandhas:
oeddieyaana bandha
moela bandha
jaalandhara bandha


DE ONEINDIGE BRON
VAN ENERGIE

Swami Chidananda


SPIRITUELE INJECTIES

Swami Satchidananda

Uittreksels uit toespraken van Swami Satchidananda, vertaald uit het Engels door Dora Bral. Oorspronkelijke titel: The Golden Present

SPRING OVER DE HORDEN

DE WERELD WORDT FANTASTISCH

OVERGAVE EN VRIJE WIL

ECHTE LIEFDE IS MOGELIJK