The Divine Life Society
Afdeling Aalst
Homepage


Y o g a   M a g a z i n e
L i c h t  v a n   S i v a n a n d a
Een overzicht

Oktober 2007

    Een kort overzicht van het magazine,
Licht van Sivananda,
Oktober 2007, Vol. 490
   

Yogamagazine
"Licht van Sivananda"
niets overtreft het

Overzicht van het laatste nummer van Licht van Sivananda:

titels en enkele uittreksels


EEN WOORD VAN AANMOEDIGING

SWAMI CHIDANANDA

Swami Chidananda werd op 24 september 2007 eenennegentig jaar. Ik wilde het artikel over hem Een getuigenis op blz. 7 in dit nummer in het septembernummer plaatsen, maar door het artikel voor beginners en het verslag van de Yoga Retraite met de talrijke getuigenissen van deelnemers bleef er geen ruimte over. Hetzelfde is het geval met het artikel over de viering van Ganesha Chatoerthie dat je nu kunt lezen op blz. 3.

We leerden Swamiji bijna veertig jaar geleden kennen. Hij bezocht ons daarna vele malen. Telkens hij in Europa was, deed hij Aalst aan. We nodigden hem ook verscheidene keren zelf uit. We hadden tijdens die bezoeken de meest wonderbare en gedenkwaardige programma's. Yoga Vedanta Aalst is hem oneindig veel dank verschuldigd. Tijdens mijn eerste bezoek aan India in augustus 1973 kon ik Swamiji bezig zien in de aashram. Ik zat er elke voormiddag bij terwijl hij mensen ontving en stak heel wat op van de raad en de antwoorden die hij hen gaf. Hij nam me vaak mee naar allerlei plaatsen, zoals bijvoorbeeld naar Brahmapoeri, de melaatsenkolonie, waar hij me voorstelde aan Pierre Reniers, een Parijzenaar die er voor de melaatsen een weeffabriekje had opgezet (dit eerste bezoek ligt aan de basis van Kurukshetra vzw, die nu al sedert enkele jaren de producten van de melaatsen in Vlaanderen en Nederland aan de man brengt), en opKrishnajayanti naar Mussoeri waar hij een lezing gaf voor ambtenaren in opleiding (de tekst van deze markante lezing vind je in onze publicatie De Stem van Sivananda). Hij was in 1973 mijn gids in Benares waar hij me per fietsrikshaw naar de belangrijkste tempels bracht.


FEESTEN IN INDIA

Ganesha Chatoerthie

Swami Chidananda, voorzitter van The Divine Life Society


Mahatma Gandhi

Geboortedag van Mahatma Gandhi
Op 2 oktober wordt de geboortedag van Mahatma Gandhi gevierd. Swami Chidananda heeft een grote achting voor de Mahatma. Ik vertaalde een lezing die Swamiji gaf in Sivananda Aashram op 2 oktober 1952. Zie blz. 9.

Navaraatrie
Van vrijdag 12 oktober tot zondag 20 oktober wordt in India en overal waar hindoes wonen Navaraatrie gevierd. Dit betekent: negen nachten. God wordt gevierd als Moeder, de eerste drie dagen in de vorm van Doergaa om alle onzuiverheden te verwijderen, de tweede dag als Lakshmie, in de vorm van voorspoed, en de derde dag als Sarasvatie, in de vorm van kennis, wijsheid en welsprekendheid (deze volgorde verschilt soms). De tiende dag op zondag 21 oktober is het Vijaya Dashamie, de dag van de overwinning. Ik maakte de viering mee in Goeroedevs Aashram in oktober 1983.


EEN ONS PRAKTIJK IS BETER DAN TONNEN THEORIE

In de Berghouding worden een aantal oefeningen gedaan om de bloedsomloop te stimuleren. Er zijn er twee bij waarmee mensen nogal eens veel last hebben. Wie het moeilijk vindt om ze in Berghouding te beoefenen, kan ze ook zittend doen met de benen gekruist of desnoods op een stoel.


EEN GETUIGENIS

Swami Chidananda gezien door de ogen van een bewoner van Sivananda Aashram

Swami Chidananda's dagelijkse routine

Leiding geven

Persoonlijke herinneringen

Zijn verscheidene reizen verklaard

Zijn liefde voor de aashrambewoners


MAHATMA GANDHI

Lezing door Swami Chidananda op 2 oktober 1952

Vereerde onsterfelijke zielen, we zijn hier vandaag samen om uitdrukking te geven aan onze verering en onze eerbied voor de belichaamde waarheid hier op aarde, voor Dat waarover de grote zieners, de ouden, zeiden dat de Waarheid één is maar dat de wijzen er verschillend over spraken (Ekam Sat vipraa bahoeda vadanti), de Ene Waarheid, de Ultieme Werkelijkheid die op aarde neerdaalde in de vorm van een man, die de mensheid kent als de Mahatma.

Werkelijkheid en schijn

De zoeker Gandhiji

De belichaming van Gietaadharma

 

 

MEDITATIE BETER
DAN MEDICATIE

elke vrijdag van 20u tot rond 21u30
ontspanning, ademoefeningen, meditatie
in de Swami Sivananda Yoga Aashram
(deelneming inbegrepen in het lidmaatschap)


JETSUN MILAREPA

Het leven van de Tibetaanse Yogi Milarepa
Biografie uit de elfde eeuw
Groots, kleurrijk en onvergetelijk beschreven
Een onsterfelijk meesterwerk uit de wereldliteratuur
Naverteld door Shanti

vervolg (18)