The Divine Life Society
Afdeling Aalst
Homepage


Y o g a   M a g a z i n e
L i c h t  v a n   S i v a n a n d a
Een overzicht

September 2001

    Een kort overzicht van het magazine,
Licht van Sivananda,
September 2001, Vol. 429
   

Yogamagazine
"Licht van Sivananda"
niets overtreft het

Overzicht van het laatste nummer van Licht van Sivananda:

titels en enkele uittreksels

Over de voorbije Yoga Retraite, want de nieuwe is in zicht

19 maart: de dag na de Voorjaars Yoga Retraite.

Over de goede oude tijd

De vakantie zit er weer bijna op. En als de beginners dit lezen zit ze er helemaal op en hernemen de Yogalessen hun normale routine. En voor mij dus tijd om iets te schrijven voor die beginners. Dat betekent evenwel niet dat de anderen het niet hoeven te lezen. Integendeel, het is voor iedereen goed om af en toe stil te staan bij zijn eigen kleine begin, zeg ik altijd.

Yoga, een antwoord

Als ik zou moeten antwoorden op de vraag wat er is misgegaan met maar één zin, dan zou ik zeggen: mensen mediteren niet. En omdat ze niet mediteren, weten ze natuurlijk niet waarover ik het nu heb.

De Waarheid is één

Ik gaf ooit een lezing over Yoga in mijn parochie op verzoek van de pastoor. Na afloop zei hij me: "Alles wat je zegt is Sint-Jan-van-'t-Kruis." Ik antwoordde: "Alles wat ik zei, meneer pastoor, is Swami Sivananda." De Vedas, de oudste boeken van wijsheid, zeiden het al: "De Waarheid is één, de wijzen geven haar vele namen. Ekam Sat vipraa bahoeda vadanti."

Vereenzelviging

Als ik je vraag jezelf aan te duiden, dan wijs je niet op je hoofd, je benen, je voeten, je geslachtsorganen, je armen of je handen, je anus of je buik.

Over de methode

De verboden vrucht

In de Yogales

Het bovenstaande is de Yogafilosofie en de Yogapsychologie in een notendop. Het belangrijkste is natuurlijk de toepassing of de Yogabeoefening. Voor Yoga heb je eigenlijk niet meer nodig dan een dekentje om op te liggen. Je kunt het thuis gewoon beoefenen in je ondergoed. In de les volstaat een oude broek of training of wat ook waarin je vrij kunt bewegen, liefst in een niet-synthetische stof. Synthetische stoffen veroorzaken statische elektriciteit, die de lichaamseigen elektriciteit kan verstoren. Yoga moet worden beoefend op een tochtvrije plaats en met een lege maag. Dit is belangrijk.

De aanpak in de Yogales

Hoe kun je de lichaamsenergie vrij laten doorstromen?

Andere oefeningen die je leert zijn aasanas, Yogahoudingen.

Hier moet ik een ernstige waarschuwing laten weerklinken.

De voorlaatste Yogahouding wordt Shavaasana, Lijkhouding genoemd.

Sommige Yogaleraren vermijden die naam. Ze willen de mensen niet ongemakkelijk maken. De oude wijzen die de grondleggers waren van dit Yogasysteem wisten wat ze deden. Ik leg altijd nadruk op de betekenis van de naam. Als je, zolang de ontspanning in rugligging duurt, want daar gaat het om, alles loslaat wat je bezwaart, alles wat je het mijne noemt, alles waar je je verantwoordelijk voor voelt, dan is de ontspanning al half een feit.

De laatste houding is de zithouding.

In de zithouding leer je dan praanaayaama of Yoga-ademoefeningen.

De Yoga van het dagelijks leven

De Yoga Soetra heeft het ook over Kriyaa Yoga, waarmee hier de Yoga van het dagelijks leven wordt bedoeld: tapas, svaadhyaaya en Ieshvarapranidhaana.

Er is meer dan de Yogales

Op blz. 3 van dit unieke maandblad vind je allerlei aankondigingen die betrekking hebben op andere programma's dan de wekelijkse Yogales.

TREDEN

Vertaling van Swami Sivananda's

"Steps to Self-realisation"

DIAGNOSE VAN DE GEEST

DE GEEST-RIVIER

PLEZIER EN PIJN

TOT DE GEEST