The Divine Life Society
Afdeling Aalst
Homepage


Y o g a   M a g a z i n e
L i c h t  v a n   S i v a n a n d a
Een overzicht

September 2007

    Een kort overzicht van het magazine,
Licht van Sivananda,
September 2007, Vol. 489
   

Yogamagazine
"Licht van Sivananda"
niets overtreft het

Overzicht van het laatste nummer van Licht van Sivananda:

titels en enkele uittreksels

Beginnen met Yoga

September is een van de twee beginnermaanden (de andere is februari of maart al naar gelang de datum van Carnaval). Beginners maken onder andere kennis met een ander soort oefeningen dan ze doorgaans gewend zijn te doen of te zien doen en die ontstaan zijn uit een cultuur van Bewustzijn. Ze maken namelijk kennis met Yogaasanas of Yogahoudingen, ook kortweg aasanas genoemd. Heel vaak wordt Yoga vereenzelvigd met deze aasanasen denkt men dat een Yogi iemand is die op zijn hoofd staat of die zijn benen in zijn nek legt of die allerlei andere knopen met zijn lichaam maakt. Maar dat is ten onrechte of om het met de woorden van Swami Satchidananda te zeggen. "Yoga is niet zozeer op je hoofd leren staan, zoals vele mensen denken, maar op je eigen benen leren staan."

Het doel
Wat is dus het doel van aasanas?

Op een andere manier

De landkaart

Het lichaam en de geest

De transformatie
Mensen komen naar Yoga, omdat ze er heil van verwachten. Het moderne leven is heel stresserend. Als iemand heel goed nieuws heeft gekregen, zie je dat op zijn gezicht. Zijn gezicht glundert. Maar, en dat is belangrijk, niet alleen zijn gezicht, zijn gehele lichaam en geest glunderen. En dat is natuurlijk heel goed. Maar we krijgen niet altijd goed nieuws, zoals iedereen wel weet. Wel integendeel. Het is vaak kommer en kwel. Je ziet het op het gezicht van mensen als ze in de put zitten. Maar als het daarbij bleef zou dat niet erg zijn, maar hun gehele lichaam en geest zitten dan in de put, met alle kwalijke gevolgen van dien. Het leven is altijd al stresserend geweest, maar dat is in deze snelle moderne tijd meer dan ooit het geval. Door stress verkrampen de spieren. Verkramping van de spieren hindert de bloedsomloop. Dat de bloedsomloop faalt, heeft tot gevolg dat er weefselverkalking optreedt, dat de huid verslapt en dat de organen niet meer naar behoren functioneren.

Berghouding

De bloedsomloop op gang brengen

Kriyaas

Hoe aasanas werken

In Yoga zijn

In de Yogales

Belangrijk

VOORJAARS YOGA RETRAITE

Een verslag
Vrijdag 20 april waren we voor de zoveelste keer in de Oude Abdij van Drongen aan de Leie voor de Voorjaars Yoga Retraite. Er was opnieuw een recordopkomst: we waren met 71, onder wie een twintigtal noorderburen. Het weer was zo mogelijk nog beter dan tijdens de Najaars Yoga Retraite in oktober 2006, met dat verschil dat alles nu niet in herfsttooi maar in lentetooi stond. Maar weer kon ik alleen genieten van de zon, Soerya Bhagavaan over wie ik het ook hierboven had, vanuit het open raam. De Yoga Retraite slorpt me immers helemaal op. Sadgoeroedev zet me bij zulke gelegenheden van vrijdagavond tot zondagavond onder hoogspanning.


Deelnemers schrijven
Beste Narayana, terug in Amsterdam voelt het goed om u meteen een bericht van dank te sturen over de Yoga Retraite in Drongen. Het was voor mij een intense ervaring. Ik voelde me bevrijd van begrenzingen die je kunt ervaren
in het dagelijkse bestaan thuis. Ik voelde me gedragen door een groep mensen die met hart en ziel bezig zijn met Zijn. Nu, op maandagochtend, doet het afscheid van deze dagen samen een beetje pijn. Mijn hart verlangt ten diepste naar meer hiervan.
Eigen beoefening is weer aan de orde, zowel 's ochtends als de rest van het etmaal. Op eigen benen staan. Verder met de Yogaopleiding in Bussum. Verder op weg gaan met het geven van Yogalessen. Mij verder openen en mijzelf laten zien.
Zeer hartelijke groeten, Sylvia

Vrijdagavond kwam ik aan in de abdij van Drongen; binnenin met stress, emoties, angsten...
Het gebouw en de tuinen er rond stralen een enorme rust en stilte uit; héérlijk. En dan kwam ik Mira, Narayana, Jan, Hilda... en collega's van de Yoga Academie tegen. Dat is als thuiskomen en weten dat het alweer goed zal worden!
Ik liet me dan maar meevoeren op de stroom van de Yoga Retraite, en zie, de innerlijke rust keerde terug; wat een zàligheid. Bedankt aan alle leraren, leraressen en aan alle mensen van YA2005 voor het aangename samenzijn. Ik beveel de Yoga Retraite van harte aan iedereen aan. -Marijke, Oudegem

Beste Narayana, Harih OM. Dank wederom voor de mooie en rustige Yoga Retraite. Het is iedere keer weer een ervaring. Deze keer kwam ik met nogal wat spanning op mijn nek en schouders binnen, maar die verdween in de loop van het weekend. Ook merk ik dat ik mij steeds bewuster word van allerlei gedachten en ervaringen, maar in de Satsangs en tijdens de Hathayogalessen verdwenen die en kon ik ZIJN, soms zelfs jubelend zijn: Satchidaananda. Ook nu neem ik de ontspanning met mij mee. In mijn les van vanochtend was ik heel ontspannen en heb ik een heel zachte les gegeven, met veel oefeningen die ik dit weekend nog meer verdiept heb gedaan.
Namaste, ook aan Hilda, Jan, Krishna, Frans en Mira.
U toegenegen, Narayanapriya, Amsterdam


JETSUN MILAREPA

Het leven van de Tibetaanse Yogi Milarepa
Biografie uit de elfde eeuw
Groots, kleurrijk en onvergetelijk beschreven
Een onsterfelijk meesterwerk uit de wereldliteratuur
Naverteld door Shanti

vervolg (18)