The Divine Life Society
Afdeling Aalst
Homepage


Vasthoudendheid

Uit: Licht van Sivananda, januari 2010, vol. 513

Vasthoudendheid    
Vasthoudendheid is in deze tijd een zeldzame deugd. Aan iets beginnen is gemakkelijk, maar het ook volhouden is moeilijk. Nayanars waren befaamde Zuid-Indiase wijzen. Het waren Shivabhaktas, wat betekent dat ze Shiva vereerden. Sommige Nayanars waren ongeletterd en van lage komaf. Maar allen hielden ze zich rigoureus aan hun geloften. Een van hen wilde zijn leven niet compliceren en legde dan ook een gelofte af die weinig complicaties mee kon brengen. Zijn naam was Sakkiya Nayanar. Men vindt zijn afbeelding in Shivatempels. Hij nam zich voor nooit te eten voor hij een steen had geofferd op het altaar van Shiva. Alvorens te eten ging hij buiten een steen oprapen, die hij met een OM Namah Shivaaya offerde op het altaar.

Jaren gingen voorbij. Shiva besloot op zekere dag zijn toegewijde te testen. Waar deze ook zocht, nergens kon hij een steen vinden. Het ontbijt ging voorbij, het middagmaal ging voorbij, het avondmaal ging voorbij. Een dag ging voorbij, een week ging voorbij. De honger werd zo intens dat hij probeerde zijn hoofd eraf te schroeven, want ook dat was een soort steen. Maar op dat ogenblik verscheen Shiva hem, die onder de indruk was van de vasthoudendheid van zijn toegewijde.

Doe je deel van het werk. De resultaten dragen zorg voor zichzelf. Leef met dit vertrouwen. Goeroedev zei: "Een ons praktijk is beter dan tonnen theorie," en ook: "Verdien eerst, begeer dan."