The Divine Life Society
Afdeling Aalst
Homepage


YOGACURSUS 1

Siva

OEFENING

Beoefen rustig en met steeds meer inzicht de deconcentratie en de oefeningen uit de 1e Les.

In deze les leren we een paar nieuwe Aasanas, die volgen op SFINXHOUDING, VOORWAARTSE BUIGING en BALANSHOUDING.

De nieuwe Aasanas zijn OMGEKEERDE HOUDING, ALLE-DELENHOUDING en VISHOUDING.

OMGEKEERDE HOUDING

Bekijk de tekening. Kom vanuit rugligging rustig in de houding, zoals op de tekening aangegeven is. Ontspan volmaakt in de houding.

Laat het lichaam met alles erop, erin en eraan over aan de intelligenties die er dan best in werken en die door de rustvolle houding in nieuwe, betere banen worden geleid.

Het effect van deze houding is enorm uitgebreid. We komen er later op terug en beperken ons nu tot het onbetwistbaar feit dat ze de hersenen en het zenuwstelsel, de in het hoofd en de nek gelegen endocriene klieren en de bloedsomloop bekrachtigt.

Houd de Aasana maximum 2 minuten vol en drijf langzaam, langzaam de tijd op tot 5 à 10 minuten.

ALLE-DELENHOUDING

Naarmate je lichaam went aan de vorige houding, kun je ze vervangen door de Alle-Delenhouding, waarin je de romp dag na dag beter opricht tot ze, volkomen ontspannen en gedragen, loodrecht op de grond staat. In deze houding doe je best Nabho Moedraa (tong ver naar achteren tegen het verhemelte gedrukt houden), omdat je daardoor veel vrijer ademt. Uiteindelijk is het ook zeer belangrijk dat je de kin tegen het borstbeen gedrukt houdt, omdat dat een bijzonder weldoend effect heeft op de schildklier.

Deze houding heeft hetzelfde effect als de voorgaande, maar veel intenser. Ze wordt Alle-Delenhouding genoemd, omdat ze de werking van de alles regelende schildklier gunstig beïnvloedt en als zodanig een weldoend effect heeft op elke cel en op alle systemen in het lichaam.

VISHOUDING

Bekijk de tekening aandachtig. Lig dan op de rug en steek de vingers onder de dijen, net voorbij de billen. Hef steunend op de ellebogen de romp op en plaats de top van het hoofd op de grond. Houd de tanden op elkaar, zodat de keel extra wordt gerekt en de schildklier als het ware wordt uitgeperst.

Ontspan in de houding (vooral de benen) en observeer de adem.

Deze houding behoort onafscheidelijk bij de Alle-Delenhouding. omdat enkel hun tegengesteld effect op de schildklier een optimaal effect geeft. Belangrijk is de goede dosering: zowat 1/3 van de tijd die besteed wordt aan Alle-Delenhouding.

Alle-Delenhouding en Vishouding behoren samen tot de beste van alle Yogaoefeningen. Geef er daarom zeer veel aandacht aan. Er zijn geen tegenindicaties voor zover je je er goed in voelt en er geen acute ontstekingen zijn in de neus, keel of oren.

Daarop volgen LIJKHOUDING en PRAANAAYAAMA zoals in vorige les.

EFFECT

Het effect van Aasaanas wordt bijzonder sterk bepaald door de innerlijke beleving ervan! Door het regelmatig lezen, overdenken en beoefenen van deze lessen groeit er stilaan een inzicht in de innerlijke beleving van Aasanas. Het geheim is ontspanning en een onverwoordbaar stil en teder toeschouwerschap. Daarvoor wijken alle kwalen en problemen.

MEDITATIE

Het ontvankelijk, belevend lezen van of luisteren naar deze lessen is op zichzelf een verhelderende meditatie. Maar op het einde van elke oefenstond moet je bovendien een tijdje compleet stilzitten, met het gevoel dat je lichaam gedragen is. Ook al eens met je ogen dicht om als een pure, onbetrokken. keusloze en inspanningsloze toeschouwer bewust te zijn van de innerlijke ervaring. Bekijk daarbij de ervaring DIE ER IS, zonder er een andere te zoeken of zonder iets van je te willen afzetten. Laat alle gevoelens, alle gedachten, alle gewaarwordingen of alle ervaringen zonder oordeel toe, wat het ook moge zijn. Vergeet daarin begrippen als moeilijk, goed-slecht, aangenaam-onaangenaam enz.. want alleen dan ben je Stil! Bekijk dus de ervaring DIE ER IS, ZOALS ZE IS. Duidelijk?

Onthoud vooral dat Yoga geen werk is, niet iets wat je moet klaren. Neen, het is zelfs niet het zoeken van iets. Het is gewoon STIL ZIJN. zo stil dat de Stilte zich kan openbaren als de altijd aanwezige, onveranderlijke TOESCHOUWER.

VOEDING

Heb je een maand lang grondig en langdurig gekauwd tot elke hap vloeibaar was? Dan voel je je beslist beter.

In deze les vind je een andere belangrijke wenk over gezonde voeding. Eet vooral plantaardige voeding, zoals ze in de natuur voorkomt: bruin brood, volle granen, aardappelen in de schil, groenten, fruit (nooit in een maaltijd met groenten), nootjes enz.

Geen suiker, geen snoep, geen frisdranken, geen alcohol, niet te veel zout (zeezout).

Eet matig en neem geen tussendoortjes.

Besef vooral dat honger de beste saus is.

Ik beloofde iets te schrijven over afslanken, maar eigenlijk deed ik dat al, want langdurig kauwen, een gezonde, matige voeding en het stimuleren van de endocriene klieren (vooral de schildklier) zijn de beste stap naar een slank en gezond lichaam. RNA-DNA, vitaminen en mineralen helpen daarbij.

Af en toe een dagje vasten met Modifast (in de apotheek) is uitstekend.

EEN ONS PRAKTIJK IS BETER DAN TONNEN THEORIE!

WENKEN

Yoga is geen werk! Als je het zo aanpakt verlaag je het tot gymnastiek en belet je de innerlijke intelligenties, die enkel stilte vragen, genoeg aan bod te komen. Yoga beoefend vanuit een diep inzicht wordt de boeiendste en meest kracht gevende van alle bezigheden. Duizendmaal prettiger dan wandelen, joggen enz. (al kunnen die dingen ook Yoga zijn), omdat je er, naast gezonde oefening, jezelf in vindt.

En niets is zo heerlijk en zo echt als thuiskomen in jezelf, voorbij je oude, onware zelfbeeld. Wacht en zie.

Gym en vele andere dingen verspillen energie; Aasanas en Praanaayaama. ontspanning en meditatie zijn een bron van energie.

Begrijp je deze lessen niet helemaal, maak je dan vooral geen zorgen. Brussel en Gent zijn niet op één dag gebouwd; wat je begrijpt en beoefent is PERFECT. Het wordt perfecter naarmate we vorderen en vele stukjes van de puzzel op hun plaats vallen.

Iemand zei me: "Homeopaten, ik geloof er niet in." Ik zei: "Je moet er niet in geloven, je moet er heen gaan." En zo is het ook met Yoga. Een ons praktijk is beter dan tonnen theorie (Swami Sivananda).

klik