The Divine Life Society
Afdeling Aalst
Homepage


Fransman die 50 jaar melaatsen verzorgde,
sterft aan varkensgriep in Dehradun

DEHRADUN: Een 72-jarige Fransman, Pierre Reyniers, die zijn leven wijdde aan het dienen van melaatsen in Uttarakhand, stierf in een privéziekenhuis op zondag na besmetting met varkensgriep.

Reyniers bezocht Dehradun voor het eerst toen hij 21 was en besloot van de Doon-vallei zijn permanente verblijfplaats te maken. Degenen die hem goed kenden, zeiden dat hij vooral verbluft was over de manier waarop melaatsen door families in de steek werden gelaten en gedwongen werden in de marge van de samenleving te leven. Om ervoor te zorgen dat ze ook een waardig leven konden leiden, opende hij vier zelfvoorzienende handweef centra in Dehradunand Rishikesh die melaatsen in dienst hadden.

Een wolk van duisternis daalde neer op deze handweefcentra toen het nieuws over de dood van de Fransman zich verspreidde. De centra hebben maar liefst 100 mensen, allemaal melaatsen, die zich bezighouden met het maken van handwerken en handwerkartikelen. "Hij was een Messias voor ons. Mijn familie had me gemeden maar hij accepteerde mij en zoveel anderen zoals ik was", zei een van de werknemers.

Hij werd opgenomen in het ziekenhuis op 7 januari en beademd toen zijn longen, lever en hart slecht werkten. De dankbaarheid die mensen voor hem voelden zamelde binnen een week Rs 9 lakh om zijn behandeling te financieren.

Manju Lawrence, zijn vriend, vertelde: "Hij was vastbesloten om de behoeftigen te helpen. Hij opende deze centra om het handwerk te behouden en tegelijk werkgelegenheid te bieden aan de mensen. "

Lawrence voegde eraan toe dat volgens Pierre's wens was, een deel van zijn as aan de Ganga toe te vertrouwen en de rest op een kerkhof te bewaren.

"Pierre geloofde niet in grenzen van kaste, religie en ras. Ook in zijn laatste riten respecteerden we zijn overtuigingen, "zei ze.