The Divine Life Society
Afdeling Aalst
Homepage


Shalabhaasana - Sprinkhaanhouding

Een sprinkhaan is een shalabha in het Sanskrit. Sprinkhaanhouding is dus een beschrijvende naam. De Sprinkhaanhouding vult de Cobrahouding of Bhoejangaasana aan. De Cobrahouding ontwikkelt de bovenste helft van het lichaam. Shalabhaasana ontwikkelt de onderste helft.

De uitvoering
Lig op de buik. Leg de kin op de grond. Houd de benen samen en gestrekt. Ook de voeten zijn gestrekt. Strek de armen naast het lichaam en steek de gebalde vuisten onder het bekken. Duw de vuisten zover mogelijk in de richting van de voeten. Maak met andere woorden de afstand tussen de kin en de vuisten zo groot mogelijk. Adem diep uit door de neus terwijl je zo goed mogelijk ontspant. Adem in door de neus terwijl je de gestrekte benen en het onderlichaam van de grond heft, zo hoog je met gemak kunt, en houd de adem in. De kin blijft op de grond. Laat na een tijd de benen zakken terwijl je langzaam uitademt door de neus. Ontspan. Herhaal dit enkele keren.

Je kunt ook doorademen in de houding. In dat geval wordt de houding niet herhaald, maar drijf je geleidelijk de tijd op tot bijvoorbeeld een minuut. Probeer wat je best ligt.

Gedreven door prestatiedrang buigen mensen soms de knieën om de benen hoger te kunnen heffen. Het is veel doeltreffender als de knieën gestrekt blijven en als de benen niet te hoog worden geheven.

Het effect
Het hart en de longen worden onder druk gezet. Ze gaan hierdoor beter werken. Maar ook de druk in de buikholte stijgt aanzienlijk, wat de organen in de buik ten goede komt. Vet op de dijen en de buik verdwijnt mettertijd door de beoefening van deze aasana. Aambeien genezen. Kniepijn verdwijnt. De spijsvertering wordt gestimuleerd. Zwelling van de voeten geneest. Diabetespatiënten zullen veel baat hebben bij de beoefening van deze Yogahouding. Er treedt verbetering op bij moeilijkheden met het urineren en vergroting van de prostaatklier. Deze aasana helpt ook in geval van pijnlijke maandstonden. Shalabhaasana helpt ook in geval van constipatie en slechte werking van de lever. Lumbago geneest.

Variaties
Er zijn allerlei variaties. Sommige zijn nuttig als Shalabhaasana in het begin te moeilijk is. In dat geval kun je de Halve Sprinkhaanhouding beoefenen.

Dit is gemakkelijk en eenvoudig. Er zijn twee variaties.

Je kunt ook in de houding blijven gedurende een aantal ademhalingen. In dat geval wordt de houding eenmaal aan beide zijden gedaan. Probeer wat je best ligt.

Met deze eenvoudige variaties train je spieren en gewrichten, zodat na een tijd de volledige houding met beide benen gemakkelijk wordt.

Er is een weinig bekende variatie, die toch heel nuttig is om ze af en toe eens te doen. In plaats van de vuisten onder het bekken te steken, kun je de armen op de rug houden met de vingers in elkaar gestrengeld. Hef in deze houding ook de kin van de grond. Deze houding lijkt op Naukaasana, de Boothouding. Ze geeft oefening aan het middenrif en helpt mensen die moeite hebben met de buikademhaling.

Naarmate je organen beter beginnen te functioneren, zullen de Yogahoudingen gemakkelijker worden. De reden is eenvoudig: je bloed stroomt beter en wordt beter gezuiverd en je spieren, gewrichten en zenuwen worden daardoor beter gevoed. Je zult je ook beter voelen. En vooral als je ouder wordt, zul je jezelf feliciteren. Als je leeftijdsgenoten naar een hoop pillen moeten grijpen om het hier uit te houden en dokter en apotheker rijker te maken, zul jij als een pillenvrij en blij mens door het leven gaan met het geld in je zak voor betere doeleinden. Moeilijkheden en zorgen zullen je ontvluchten, omdat ze weten dat ze bij jou bot zullen vangen. Het geheim van het succes is regelmaat in de oefening -en daarmee bedoel ik dagelijks- zonder overdrijving. Zeg dat Narayana van Yoga Vedanta Aalst het op zijn zevenenzeventigste heeft gezegd met de hand op het hart.