The Divine Life Society
Afdeling Aalst
Homepage


Trikonaasana of de Driehoekshouding.

Tri betekent: drie; kona betekent: hoek. Een trikona is dus een driehoek. De Driehoekshouding is een basishouding. Ze geeft het lichaam oefening in het zijwaarts buigen met of zonder torsie of schroefbeweging.

In 1998 zat ik in een kettingbotsing en kreeg mijn onderrug een stevige klap. Ik stond stil op de snelweg en werd tegen hoge snelheid aangereden door iemand die niet had gezien dat het verkeer stilstond. De klap was heftig. Het meisje dat achter mij ging stoppen, had de verstrooide chauffeur zien komen en had zich op de pechstrook in veiligheid gebracht, maar ze had tijdens dat bruuske manoeuvre mijn rechter achterlicht geraakt. Daardoor gealarmeerd had ik me schrap gezet en dit heeft wellicht mijn leven gered. Meestal is het de nek die bij zo’n botsing de meeste schade oploopt, maar dat was bij mij niet het geval. Het was mijn lage rug die ik vervaarlijk hoorde kraken. Er was gelukkig niets gebroken, maar het duurde toch veertien dagen voor ik weer enigszins presentabel was.

De houding waarmee ik het langst moeilijkheden had, was Trikonaasana of de Driehoekshouding. De pijn was in het begin niet te harden. Maar beetje bij beetje verdween ze. Het is van groot belang niets te forceren, niet te overdrijven, zo langzaam mogelijk in en uit de houding te komen en in de houding zelf zo goed mogelijk te ontspannen.

Het was voor mij een interessante gelegenheid om ervaringsgericht na te gaan welke impact de verscheidene Yogahoudingen op de rugspieren en de wervelkolom hebben.

Er wordt ontzettend veel geleden aan de rug. Yoga is de oplossing, de uitweg, maar ook als de kwaal genezen is, moet men blijven oefenen op een enigszins gedisciplineerde manier. Het bespaart geld en pijn.

De uitvoering
Sta in een grote spreidstand. De benen en de afstand tussen de voeten vormen een gelijkzijdige driehoek. Sta kaarsrecht, goed in gedragenheid. Adem diep uit door de neus terwijl je zo goed mogelijk ontspant. Hef dan langzaam inademend door de neus de armen op schouderhoogte met de handpalmen naar beneden gericht. Keer het gezicht naar de linkerhand en keer de handpalm ervan naar boven. Draai de tenen wat naar rechts, buig langzaam naar rechts terwijl je door de neus uitademt en strek de linkerarm in het verlengde van het linkerbeen. Het gezicht blijft in de richting van de linkerhand gekeerd. Houd de houding een korte tijd vol terwijl je rustig doorademt. Kom inademend opnieuw overeind en doe hetzelfde aan de andere zijde. Drijf de tijd geleidelijk op tot één minuut aan elke zijde.

Trikonaasana is een van de houdingen die je ook kunt herhalen op het ritme van de adem. Adem uit terwijl je zijwaarts buigt, houd de longen een tijdje leeg en adem in terwijl je overeind komt. Herhaal dit een aantal keren. Adem de hele tijd door de neus.

Je kunt de aasana ook uitvoeren met een torsie: zet uitademend de linkerhand op de rechtervoet en keer het gezicht naar de opstaande rechterhand. De armen zijn in elkaars verlengde gestrekt. Daarna zet je de rechterhand op de linkervoet. Ook in deze variatie kun je een tijd in de houding blijven of ze uitvoeren op het ritme van de ademhaling.

Het is belangrijk dat de hand de voet aanraakt. Gaat dit niet door zijwaarts te buigen, buig dan ook wat voorwaarts.

Deze aasana versterkt de ruggenmergszenuwen en de buikorganen, verhoogt de peristaltische beweging van de het spijsverteringskanaal en verbetert de eetlust. Constipatie wordt gestopt. Het lichaam wordt licht. Wie last heeft van een te kort been door een breuk van de heup of het dijbeen of andere beenderen van het been zullen baat hebben bij deze aasana, die de benen verlengt. Krishna Koemar Bhargava, advocaat in Sitapoer, beoefende deze aasana na een ongeluk gedurende drie maanden. Zijn been werd langer en hij kon weer twee tot drie kilometer lopen.”

Ik heb in mijn Yogalessen vaak gezien dat sommige mensen, vooral mannen, soms niet op hun buik kunnen liggen zonder ongemak. Dit probleem wordt veroorzaakt door een opstapeling van aderlijk bloed of afvalbloed in het onderlichaam en de geslachtsorganen. Trikonaasana is een van die houdingen die snel voor verbetering zorgt, omdat ze de bloedsomloop op gang brengt, ook in dat belangrijke gedeelte van het lichaam. Daardoor genezen ook aandoeningen van de urinewegen. Deze vervelende kwalen worden vaak in de hand gewerkt door constipatie, die eveneens voor een groot gedeelte te wijten is aan het falen van de bloedsomloop, stress en het eten van te geraffineerd voedsel. Als het lichaam er niet in slaagt vlot de dikke darm te ledigen, ontstaat er gas in de ingewanden en raakt de buik opgeblazen, wat vaak gepaard gaat met pijn. Het bevordert ook de vorming van nier- en galstenen en is bovendien vaak de oorzaak van plasbuisontsteking (urethritis). Urethritis wordt veroorzaakt door bacteriën. Deze bacteriën krijgen de gelegenheid schade aan te richten in geval de bloedsomloop en de uitscheiding falen. De systematische beoefening van de Driehoekshouding brengt verlichting in deze kwalen en doet ze mettertijd helemaal verdwijnen.

Trikonaasana heeft een groot lenig makend effect en is ook een uitstekende oefening voor de knieën.