The Divine Life Society
Afdeling Aalst
Homepage


Viparieta karani betekent: omgekeerd.
Moedraa betekent: zegel.

De energie of de geest worden verzegeld, in het geval van de energie in een bepaalde plaats van het lichaam, in het geval van de geest in een bepaalde staat. Onder deze laatste moedraas vallen de houdingen van de handen in de meditatie en in de klassieke Indiase dans, Bharata nat-yam.

We gebruiken ook moedraas in het dagelijks leven. Hindoes groeten elkaar met de handpalmen samen. Dat is de Namaskaara Moedraa. Dit roept onmiddellijk een welbepaald gevoel op. Mensen wensen iemand naar de duivel door hun middenvinger op te steken. Dit roept een gevoel van agressie op. Churchill maakte met zijn wijsvinger en middenvinger de V van victory. Deze moedraa doet de borst zwellen. Mensen tikken met hun wijsvinger tegen hun slaap als ze bedoelen dat iemand niet goed snik is. De vuist naar iemand ballen, drukt woede uit. De vuist heffen met de vingers naar voren drukt strijdvaardigheid uit. Enzovoort.

Dit is de wat geheimzinnige taal van de Hatha-Yoga-schriften. Het is de wijze waarop ze probeerden hun ervaring onder woorden te brengen.

Uitvoering
Lig op de rug met de benen samen en de handpalmen plat op de grond. Hef de benen van de grond. Je kunt dat doen met gestrekte of met gebogen benen. Als je de benen gestrekt houdt, moet je tijdens het heffen de lendenwervels tegen de mat duwen. Je kunt de benen ook één na één heffen tot loodrecht. Hef de benen niet met een gewelfde rug. Hef het zitvlak en de rug tot aan de schouderbladen van de grond en ondersteun nu de rug met de handen juist boven de ribben. Laat het bekken wat over de handen kantelen. De benen staan nu loodrecht.

Belangrijk: beweeg langzaam en zonder horten en stoten.

Nabho Moedraa
Zet de onderkant van de tong tegen het verhemelte en duw ze ver mogelijk in de keel. Houd ze zo zolang je in Viparieta Karani Moedraa bent. Dit is Nabho Moedraa.

Hoe lang?
Begin met een paar minuten en drijf de tijd geleidelijk aan op tot tien minuten, twintig minuten of langer.

Effect
Viparieta Karani Moedraa verjongt het lichaam en houdt het gezicht rimpelloos. De aders in de benen en de romp lopen leeg en krijgen de tijd om hun elasticiteit te herstellen. Op een bepaalde leeftijd en in het geval van mensen die veel overeind moeten staan, slagen de aders er niet meer in zich vlot van hun afvalbloed te ontdoen. Ze stulpen uit en er ontstaan aambeien en spatader. De bloedsomloop komt in het gedrang, zodat spieren en organen niet goed meer worden gevoed. De spieren verslappen dan ook, de gewrichten worden stram, de organen gaan steeds slechter functioneren en spoedig ontstaat er weefselverkalking of artrose. Door het gebrek aan beweging en de stress in deze moderne tijd worden mensen dan ook veel vroeger oud. Een facelift en botox kalefateren het gezicht wat op, de borsten kunnen worden gelift en het vet kan uit zitvlak en buik worden weggezogen, maar de handen, de nek en rest van het lichaam verraden des te meer het verval. Yogahoudingen vergen wat meer moeite en wat meer tijd, maar ze zijn gratis, veel beter voor de gezondheid en ze zijn ook stukken doeltreffender en blijvender. Bovendien geniet het hele organisme mee van de verjongingskuur. Je zult kunnen wegblijven bij de vaatchirurg en de specialist, want aambeien, spataders en flebitis of aderontsteking zullen je lichaam links laten liggen. Doe er alles aan om er weg te blijven. Ze hebben al werk genoeg.Het advies van Vader Cats (1577-1660) was: “Houd het hoofd koel, de voeten warm, vul met mate uwen darm, houd het achterpoortje goed open en laat de dokter naar de duivel lopen.”

Een hulpmiddel
Nogal wat mensen slagen er niet in in rugligging hun zitvlak van de grond te heffen. Er is een simpel hulpmiddel. Zit rechtop. Buig de knieën, buig het hoofd voorover en maak een bolle rug. Rol op een wat energieke wijze rugwaarts. Het zitvlak gaat dan vanzelf mee omhoog. Ondersteun het zitvlak met de handen en strek de benen. Ontspan zo goed mogelijk. Kom op dezelfde wijze neer: buig de benen, verwijder de handen en laat het lichaam afrollen.

Mettertijd word je daar meer bedreven in. Neem rustig de tijd. Overhaast niets, je zult dan niets forceren. En onthoud mijn goede raad: take it easy, don’t be lazy. Ik weet het, raad geven is het gemakkelijkste wat er is, hem opvolgen is het moeilijkste. Maar doe me een plezier en onderneem toch maar een poging.