The Divine Life Society
Afdeling Aalst
Homepage


Y o g a   M a g a z i n e
L i c h t  v a n   S i v a n a n d a
Een overzicht

April 2017

    Een kort overzicht van het magazine,
Licht van Sivananda,
April 2017, Vol. 586
   

Yogamagazine
"Licht van Sivananda"
niets overtreft het

Overzicht van het laatste nummer van Licht van Sivananda:

titels en enkele uittreksels

Het doopsel

Een geboorte gaat gepaard met een naamgeving. De naam van de nieuwe dopeling zal zijn: YA2017, de cursus Yoga Academie, die werd gestart in 2017.

In juni beëindigen we YA2013. De diploma’s worden uitgereikt in de laatste Satsang van de Najaars Yoga Retraite in Drongen, Bhagavaan kie kripaa se of als ’t God belieft. Dat denk ik er altijd bij.

NIEUWE CURSUS YOGA ACADEMIE

OM SHRIE GANESHAAYA NAMAH
(Mantra die wordt herhaald bij de aanvang van iets.)

Geschiedenis
De Yoga Academie Aalst werd op papier gesticht in 1969. Ze ging effectief van start in 1970. Ze is al die jaren ononderbroken blijven doorgaan. De oorspronkelijke bedoeling was de mensen die we al warm hadden gemaakt om Yogales te geven een stevigere basis te bezorgen. Was het in 10 of 20 lessen op zaterdagnamiddag? Dat herinner ik me niet meer. Is dat weinig? Helemaal niet. Een instructie is in een paar minuten gegeven, maar dan moet de ontvanger van de instructie ermee gaan oefenen. Swami Satchidananda gaf me in mei 1966 Mantra-inwijding. Dat duurde, met zijn instructies erbij, amper enkele minuten. Maar dan ben ik met mijn Mantra aan de slag gegaan.

De interesse voor de YA was zo groot, ook van mensen buiten Aalst, dat we het programma begonnen uit te breiden. Met “wij” bedoel ik mijn broer en ik, de gebroeders Kiekens, zeg maar. En wij groeiden mee met de leerlingen. We deden het met hart en ziel.

Van kritiek heb ik me nooit veel aangetrokken. Iemand schreef: “De gebroeders Kiekens hebben hun naam niet gestolen.” Moest ik daar kwaad om zijn? Ik heb vaak genoeg zelf gedacht: “Er staat een letter teveel aan mij naam.” Met andere woorden: “Ik heb me gedragen als een kieken of als een oen.” Het is door onze fouten dat we groot en sterk worden. We leren er immers van. Het komt er echter op aan ze niet te herhalen.

Ervaring

Het woord zegt het zelf
Hiermee komen we bij de betekenis van het woord Yoga. Het betekent vereniging. Wat moet worden verenigd, is jijzelf met jezelf. Een mens zegt “ik” tegen zijn lichaam en zijn geest en leeft in de totale onwetendheid betreffende zijn ware aard. Als men hem vraagt wie hij is, geeft hij een aantal antwoorden, die op de keper beschouwd allemaal betrekking hebben op wat hij meent te bezitten, op zijn relaties, zijn prestaties, zijn tekortkomingen, zijn eigenschappen enz. Geen enkel van die antwoorden raakt de essentie. Hier is dus werk aan de winkel. En dat is het doel van Yoga.

Verscheidene luiken
Het eerste luik is de Yogafilosofie,

Het tweede luik is de Yogapsychologie.

Het derde luik is de beoefening.

Het vierde luik is natuurlijk de studie van het lichaam,

Het vijfde luik is natuurlijk de praktijkles.

De bronnen van Yoga
De bronnen van Yoga zijn in de eerste plaats de Oepanishads. Dit zijn de filosofische sluitstukken van de Vedas.

De Bhagavad Gietaa

Er is ook de Yoga Darshana (Yogazienswijze of Yogafilosofie), de klassieke Yogafilosofie. Het handboek van die filosofie is de Yoga Soetra. Ook dat wordt grondig bestudeerd. Er zijn ook de Hatha-Yogaschriften.

Een andere bron is de ongeschreven traditie, die men leert van een Goeroe.

Een heel belangrijk luik
Als men de theorie en de praktijk kent, dan is er een allerbelangrijkst onderwerp, namelijk hoe kun je het doorgeven?

De Oriëntatie op 2 september van 15 tot 17u15
Dit is het begin. Misschien is het een eerste kennismaking met Yoga Vedanta Aalst, misschien ook niet. Het is hoe dan ook belangrijk dat je weet waaraan je begint en met wie je in zee gaat. Ga niet over één nacht ijs. Met overijverige enthousiastelingen ben ik altijd voorzichtig. Hoogvliegers maken immers na een tijd vaak een buiklanding.

Iedereen die echt geïnteresseerd is, is welkom. Je hoeft geen hogere studies te hebben gedaan om de Yoga Academie te volgen. Wat je nodig hebt, is een open geest en een warm hart, de bereidheid om te leren en de vastberadenheid om er ook iets mee te doen. Wat je in de Yoga Academie leert, kun je niet leren aan de universiteit.

Er is een groot verschil tussen intellectualiteit en spiritualiteit.

Doe ik het of doe ik het niet?

Andere voorwaarden


MAYOERAASANA - PAUWENHOUDING

De uitvoering


FEEDBACK

Harih Om. Een week voor de Yogadag kreeg ik een ingeving dat ik naar de Yogadag “moest” en ik heb me gelijk aangemeld.
De Yogadag was voor mij zeer bijzonder. Het begon al met de innige omhelzing met Hilda, het weggestopte verdriet dat eruit moest. Terwijl ik niets zei, wist Hilda wat er aan de hand was. De verfijnde Yogales door Harinath, daarna de wijze woorden van Narayana.
Net na de middag gingen we naar de kapel. Bij het betreden van de kapel was daar een bijzondere energie voelbaar. Ik kan het niet anders beschrijven.
De verering van Swami Chidananda en met name de mooie meditatie geleid door Harinath in de kapel heeft ervoor gezorgd, dat mijn innerlijk kind geheeld is, wat een wonder is.
Complimenten aan Harinath. Wat een enorm werk, dat hij heeft verricht om al de filmpjes, foto’s en muziek van Swami Chidananda te verzamelen.
Ik dank jullie allen die aanwezig waren op deze schitterende Yogadag.
Alle liefs, Sandra Sang Hyun
Proficiat voor het boek Focus op Yoga! Heel duidelijk en overzichtelijk. Bedankt hiervoor.
Ik heb gisteravond ook de CD, “Ontspanning met …”  gekocht. Heb nog geen gelegenheid gehad om hem te beluisteren, ik ben echt erg benieuwd.
Al twee woensdagen ben ik naar de Yoga voor gevorderden bij de vervanger van Luc Bael geweest. Ik ken die mijnheer zijn naam (Gert Mampaey, red.) niet, maar ik wil wel zeggen dat hij dit fantastisch goed doet. Echt een aanwinst voor Yoga Vedanta! Die man geeft zijn les zeer goed, actief en met de nodige informatie. Echt aangenaam om volgen, de tijd vliegt voorbij in zijn les.
In het januarinummer was Een woord van aanmoediging ook heel aangenaam om lezen.
Meestal denk ik, ik zal eens een e-mailtje zenden om een en ander te zeggen, maar dit wordt dan meestal uitgesteld en vergeten.
Met deze is dit dan gebeurd. Als het goed is mag het ook eens gezegd worden, dit is dan een woord van aanmoediging voor de redactie!
Met vriendelijke groeten, Liliane


AUTOBIOGRAFIE VAN SWAMI SIVANANDA

vervolg


DE BHAAGAVATA POERAANA

vervolg


Liederen van Toekaaraama