The Divine Life Society
Afdeling Aalst
Homepage


Y o g a   M a g a z i n e
L i c h t  v a n   S i v a n a n d a
Een overzicht

April 2019

    Een kort overzicht van het magazine,
Licht van Sivananda,
April 2019, Vol. 606
   

Yogamagazine
"Licht van Sivananda"
niets overtreft het

Overzicht van het laatste nummer van Licht van Sivananda:

titels en enkele uittreksels

NIEUWE CURSUS YOGA ACADEMIE

Wanneer?
Op 7 september is het zover: om 14u30 vindt de Oriëntatie van de nieuwe cursus plaats.

Waar?
In de Swami Sivananda
Yoga Aashram
Volksverheffingtraat 95
te 9300 Aalst

De naam Swami Sivananda Yoga Aashram werd aan het Yogacentrum gegeven in 1969 door Swami Chidananda die ons vele malen bezocht.

Het kind moet een
naam hebben
De nieuwe cursus wordt YA2019 genoemd. YA is natuurlijk de afkorting van Yoga Academie. 2019 is het jaar waarin de cursus begint.

Er loopt terzelfdertijd een andere cursus, namelijk YA2017.

De leerlingen komen om de twee weken, telkens op zaterdag. De ene keer begint de les om 13 uur. Veertien dagen later om 10 uur. Ze duren telkens tot rond 18u15.

Deze routine wordt slechts doorbroken door de twee weekends waarop we onze Yoga Retraites hebben in Drongen en de twee weekends waarop de Yogafederatie haar weekends organiseert.

Elke cursus duurt vier jaar.

De Yoga Retraites in Drongen
De deelnemers moeten in die vier jaar deelnemen aan twee van onze Yoga Retraites.

Drieluik
De cursus bestaat uit drie luiken:
de Yogafilosofie
de Yogapsychologie
de Yogapraktijk

De Yogafilosofie beantwoordt de vraag wat iemand ertoe aanzet om Yoga te beoefenen.
De Yogapsychologie is de studie van de hinderissen op het pad.
De Yogapraktijk is het geheel van middelen om de hindernissen te overwinnen.

Een veel gestelde vraag
Als iemand inlichtingen vraagt, is nogal eens één van de vragen welke Yoga we onderwijzen en beoefenen.

De verspreiding van Yoga

De moeilijkheid is de geest
De mens is een denker. Dit is precies de betekenis van het woord man, denken. Het is in het Sanskrit een werkwoordswortel. Het betekent niet: van het mannelijk geslacht. Ook een vrouw is een man of denker, maar het is een weeman. Het is een denker die kinderen baart.

De essentie

Er zijn in alles drie krachten aan het werk, een scheppende, een in standhoudende en een vernietigende kracht. In het Sanskrit zijn dat Brahmaa, de Schepper, Vishnoe, de Instandhouder en Shiva, de Vernietiger.

Belangrijke onderwerpen

Koop geen kat in een zak
Tijdens de Oriëntatie op 7 september kun je kennismaken met de leraren, met de sfeer van de Swami Sivananda Yoga Aashram en met onze stijl en aanpak. Daarna kun je goed beslagen op het ijs komen en een beslissing nemen: “Ik ga ervoor!” of: “Ik ga er niet voor.” Het wordt alleszins een boeiend avontuur dat je binnenstebuiten zal keren en zal verheffen. Ik heb het vaak zien gebeuren.

Een beetje geschiedenis

Het was onze bedoeling onze kennis door te geven aan de mensen die we al warm hadden gemaakt om Yogales te geven. We kondigden ons plan aan in ons maandblad en de toeloop was zo groot dat we het systematisch moesten beginnen uitbreiden en verdiepen.

We noemden de cursus Yoga Academie, een naam die navolging kreeg.

Heb je nog vragen?
Stel ze aan:
jozef.kiekens@telenet.be.
Of bezoek onze website:
www.yoga-vedanta-aalst.be.


OEDDIYAANA BANDHA

De naam
Oeddiyaana betekent: omhoog vliegend.
Bandha betekent: samentrekking.

Uitgangshouding

De uitvoering

Het middenrif

Een gezond middenrif gaat bij het ademen op en neer. Bij de inademing wordt de buik gewelfd, het middenrif wordt afgevlakt en de adem wordt aangezogen. Bij de uitademing wordt de buik ingetrokken, het middenrif gaat bol staan en de lucht wordt uitgedreven. Zo gaat het tenminste bij een gezonde ademhaling. Als dat niet het geval is, maakt Yoga er met simpele oefeningen werk van om zo spoedig mogelijk de natuurlijke staat te herstellen.

Wees wijs en begin ermee. Houd je geld in je zak in plaats van het aan de chirurg te geven. Geef het liever aan een sukkelaar. Ook dat is Yoga. En help ons ons werk te verspreiden. Dat is wat echte Yogis doen. Het zuivert het hart. Je zult me na een tijd dankbaar zijn dat ik je al die raad heb gegeven. Je zult je stukken beter voelen en chagrijnigheid zal je mijden.


TOESPRAAK IN DE VROEGE MORGEN DOOR SWAMI CHIDANANDA IN DE SAMAADHI HALL VAN SWAMI SIVANANDA’S AASHRAM AAN DE GANGES

HET BELANG VAN VREUGDE


WIE WAS SWAMI SIVANANDA?

From Man to Godman door Ananthanarayanan werd voor het eerst gepubliceerd in 1970. Ik las het voor het eerst in augustus 1971. Het inspireerde me dan geweldig en het inspireert me nu nog meer.

Mensen stellen me vaak de vraag wie die Swami Sivananda was die me zo in de ban houdt. Ik besloot het boek te vertalen en te publiceren in Licht van Sivananda. Hierna volgt het eerste hoofdstuk.

Ik ontmoette Ananthanarayanan in september 1987 tijdens Goeroedev Swami Sivananda’s eeuwfeest. Hij was een rechtstreekse discipel van Goeroedev.

Narayana


VAN MENS TOT GODMENS

Het inspirerende levensverhaal van Swami Sivananda

Ananthanarayanan

1
DE VROEGE JAREN

Het eerste nummer van Ambrosia verscheen in 1909. Het was een maandblad in demi-quarto formaat, met 32 bladzijden in elke aflevering. Koeppoeswami schreef zelf vele artikels onder verschillende pseudoniemen. Hij vroeg aan Ayoervedische geneesheren artikels over het oude systeem van Indiase geneeskunde. Het blad was in het Engels, maar hij reserveerde enkele bladzijden voor voorschriften in het Tamil.


LIEDEREN VAN TOEKAARAAMA

vervolg