The Divine Life Society
Afdeling Aalst
Homepage


EEN NIEUW BEGIN
Swami Chidananda

NEGATIEVE OPLOSSINGEN WERKEN NIET

Je bent je eigen beste vriend. In jou bestaan er totale oplossingen voor alle problemen in je leven, totale oplossingen, geen negatieve oplossingen. De struisvogel heeft ook een negatieve oplossing. Als hij wordt aangevallen, wil hij zich niet bedreigd voelen. Hij steekt zijn kop in het zand. Hij kan dan niet zien dat hij wordt aangevallen. Zoals de struisvogel proberen ook mensen negatieve oplossingen. "Neen, er is geen vijand." "Waarom?" "Ik zie niemand." En zo denken ze dat ze het probleem hebben opgelost. Maar dit soort van oplossingen -je kop in het zand steken- werkt niet. Ze werken niet, omdat de jager de vogel doodt.

Er is een lieflijk verhaal in Brindavan over Krishna als kind. Hij vroeg zijn moeder om hem wat melk te geven. Ze zei: "Je hebt nog niet lang je melk gekregen. Het is nog geen tijd." "Wanneer zal het tijd zijn?" vroeg hij. "Vanavond", antwoordde zijn moeder. "Wat bedoel je met van avond?" "Als de zon ondergaat en als het donker is." "Wat bedoel je met donker?" "Het is donker als je niets ziet." Krishna sloot zijn ogen en zei: "Moeder, het is donker, ik kan niets zien. Geef me nu mijn melk." Ook dit is een soort van pientere oplossing. In het geval van de struisvogel gaat het om een dwaze oplossing. In het geval van het kind Krishna was het een heel snuggere oplossing. Maar beide brengen niets teweeg. De oplossingen voor de levensproblemen evenwel die in jou besloten liggen zijn positief en creatief, want alles is hier creatief. Het leven is evolutie. Het is een opwaarts proces. Het is een progressief en geen regressief proces. Evenmin is het stagnerend. De wet van het leven is vooruitgang, een opstijgen naar een staat van volmaaktheid. Het plan van God voor de mens, voor elke individuele ziel, is dat hij wordt zoals Hij, dat hij wordt zoals zijn Schepper. Elke individuele ziel is geschapen naar Zijn beeld en gelijkenis, ten volle goddelijk: Jievaatma ke amsa hai. Goddelijkheid is je ziel en dus werden de mogelijkheden om alles te overwinnen, om alles op te lossen en het Doel te bereiken in jou geplaatst door de goede God, die alles maakte, groot en klein.

In jou liggen totale oplossingen voor alle problemen. Er is een kracht om je in al je zwakheden te ondersteunen. Er is een licht om elke duisternis in jou uit te bannen. Er werkt in jou een totale kracht, zoals ze werkt in ieder klein ei dat door een vogel in zijn nest werd gelegd, zoals ze werkt in ieder zaad die in zich de mogelijkheid van een boom bevat, zoals ze werkt in iedere pop die in zich de mogelijkheid van een vlinder met prachtige vleugels bevat. Zoals volmaaktheid in al deze dingen besloten ligt, zo is er in jou de mogelijkheid van goddelijkheid, van de Godservaring, van goddelijke volmaaktheid. In jou is de mogelijkheid van Satchidaananda-bewustzijn (Bestaan-Bewustzijn-Zaligheid) en bevrijding. En jijzelf bent dus je beste vriend op deze wereld, in dit leven.