The Divine Life Society
Afdeling Aalst
Homepage


Y o g a   M a g a z i n e
L i c h t  v a n   S i v a n a n d a
Een overzicht

Januari 2017

    Een kort overzicht van het magazine,
Licht van Sivananda,
Januari 2017, Vol. 583
   

Yogamagazine
"Licht van Sivananda"
niets overtreft het

Overzicht van het laatste nummer van Licht van Sivananda:

titels en enkele uittreksels

MIJN DEVIES

Loof God,
eet je dagelijks brood
en laat de wereld de wereld zijn.

Tijd om achterom en vooruit te kijken
Achterom- en vooruitkijken, daar zijn dagen als Kerst en Nieuwjaar voor. De laatste maanden kregen we op tv documentaires met oud beeldmateriaal over de eerste en de tweede wereldoorlog, over de periode ertussen en over de tijd na de tweede wereldoorlog. En daar word je niet vrolijk van. En dan denk ik steevast aan onze stadsgenoot, die ik ooit in mijn Yogales had, Louis Paul Boon. Hij zei: “Het is altijd iets geweest op de wereld en soms nog iets ietser.” En zo is dat. Hij had het ook over de middeleeuwen van vroeger en van nu.

Wanneer bouwde Noah zijn ark?

Ik hoor altijd hetzelfde verhaal

Op zekere dag bezochten we met een gids onze stad Aalst. In de Sint-Martinuskerk zei de gids: “Deze muur was een voorlopige muur. Ze had twintig meter verder moeten staan, maar het geld was op en het enthousiasme was bekoeld.” In onze jonge jaren bezochten mijn vrouw en ik de dom van Keulen. Daar hoorde ik hetzelfde verhaal: “Deze muur had twintig meter verder moeten staan.” Maar voorlopig werd definitief.


Multatuli

Multatuli (Edward Douwes Dekker, 1820-1887) was in mijn jeugd mijn lievelingsschrijver en die liefde is tot op de dag van vandaag gebleven. Ik heb heel zijn uitgebreid werk letterlijk verslonden. Ik maakte er kennis mee in het middelbaar onderwijs. We moesten zijn toespraak in het achtste hoofdstuk van zijn Max Havelaar tot de hoofden van Lebak uit het hoofd leren: “Hoofden van Lebak, ik groet u allen zeer...” Hij schreef zijn Max Havelaar in 1859 in Brussel. Wie wil weten wat het kolonialisme voor de wingebieden betekende, moet dit boek lezen. Vorig jaar bezochten Harinath en ik nog zijn geboortehuis in Amsterdam, een klein rijtjeshuis. In de Max Havelaar staat een preek van ene dominee Wauwelaar, die er niet om liegt. Ik vertaalde er een passage uit.

Uit de preek van dominee Wauwelaar


NAULI

Nauli is een van zuiveringsoefeningen van Hatha Yoga. Eigenlijk is het een heel eenvoudige praktijk, die slechts een paar maanden oefening vergt gedurende enkele luttele minuten per dag. Nauli ziet er wel spectaculair uit, Dertig, veertig jaar geleden was ik uitgenodigd in Herzele. De lezing ging gepaard met een demonstratie. Ik toonde ook Nauli. Een van de aanwezigen, die duidelijk al in de wind was, riep: “Dat ga ik ook leren. Daar zal ik pinten mee verdienen.” Elke aanleiding is goed. Wie gaat oefenen, zal zich na een tijd vanzelf anders voelen, anders gaan denken en andere zinnen krijgen.

Er wordt veel geleden aan de rug

Pro’s en een waarschuwing

De oefening

Belangrijke effecten
Nauli geeft een grondige massage aan de ingewanden en doet het vet op de buik smelten. Het houdt het middenrif in goede conditie en is uitstekend voor het hart en de longen. Tussen de mond en de anus zit een buis van zes tot acht meter lang. Ze maakt een knijpende beweging in de richting van de anus. Dit is de peristaltiek. Nauli stimuleert deze beweging en houdt de ingewanden gezond.

Dus


GANDHI

Mahatma Gandhi werd vermoord op 30 janauri 1948. Om hem te gedenken, vertaalde ik enkele alinea’s uit The Life of Mahatma Gandhi van Louis Fisher. In 1931 was Mahatma Gandhi in Londen. Louis Fisher vertelt:


AUTOBIOGRAFIE VAN SWAMI SIVANANDA

HOOFDSTUK EEN
IK WORD GEBOREN

De gezegende advent - Sri Dikshitar
Op deze gezegende aarde, de enige plaats waar men kan streven naar Moekti (verlossing) en waarin zelfs de Devas (goden) willen en moeten worden geboren om hun uiteindelijke gelukzaligheid te verwerven, verschijnen van tijd tot tijd enkele zeldzame grote Mahaatmaas, wier enige levensdoel erin bestaat overal rondom liefde, licht, vreugde en mededogen uit te stralen, de armen en de noodlijdenden te dienen, bijstand te verlenen aan wie eenzaam en moedeloos is, spirituele kennis te verspreiden en puur geluk te brengen aan de lijdende mensheid. Dit zijn de heiligen en wijzen, Arhats en Boeddhas, Fakirs en Bhaagavatas, Swamis en Yogis, die deze aarde hebben gesierd op verschillende tijdstippen en onder verschillende klimaten. De Bhagavad Gietaa zegt (VI 41 en 42):

Hij die de werelden van de rechtvaardigen bereikte en er oneindig veel jaren verbleef, wordt, mislukt in Yoga, wedergeboren in het huis van de zuiveren en de voorspoedigen.
Ofwel wordt hij zelfs geboren in een familie van wijzen. Maar een dergelijke geboorte is moeilijk te bereiken op deze wereld.


DE BHAAGAVATA POERAANA

vervolg

HOOFDSTUK NEGEN

Yoedhishthira verwerft een koninkrijk


LIEDEREN VAN TOEKAARAAMA