The Divine Life Society
Afdeling Aalst
Homepage


Y o g a   M a g a z i n e
L i c h t  v a n   S i v a n a n d a
Een overzicht

Juni 2019

    Een kort overzicht van het magazine,
Licht van Sivananda,
Juni 2019, Vol. 608
   

Yogamagazine
"Licht van Sivananda"
niets overtreft het

Overzicht van het laatste nummer van Licht van Sivananda:

titels en enkele uittreksels

VERGEET YOGA NIET OMDAT HET VAKANTIE IS

Ik had een wegertje, vooral om boeken te wegen, die moesten worden verzonden. Na een tijd weet men hoeveel zegels erop moeten en heeft men het wegertje nog maar zelden nodig. Het ding stond in de kast. Op zekere dag moest ik er toch nog eens een beroep op doen, maar het werkte niet meer. Iemand had er een doos broodsuiker op gezet en de veren hadden het begeven.

Het lichaam reageert niet anders. Te lange en te grote druk zijn nefast. Er af en toe eens tussenuit is dus zeker geen luxe. Maar vakantie betekent vaak toch ook meer eten en drinken dan goed is en voor degenen die op het Yogapad zijn, wordt ook de dagelijkse Yogabeoefening nogal eens vergeten.

Maak er een punt van toch wat te oefenen. Maar doe het als de maag leeg is. Dit is dus ’s morgens, voor het middagmaal of voor het avondmaal.

De uitvoering

Naukaasana, Boothouding

Krokodilhouding variatieDit verstevigt de rug- en de buikspieren en traint de wervelkolom.

De volledige ademhaling leren in rugligging
Lig op de rug. Ontspan het hele lichaam zo grondig mogelijk. Ik doe dat in de Yogales soms op het einde van Shavaasana, de Lijkhouding of diepe ontspanning.

Is de buikademhaling een probleem?


FEEDBACK


RADIOTOESPRAAK DOOR NARENDRA MODI,
EERSTE MINISTER VAN INDIA,
TER GELEGENHEID VAN DE
INTERNATIONALE YOGADAG IN 2018

Mijn beste landgenoten, deze 21ste juni, de vierde Internationale Yoga Dag, liet de wonderbaarste taferelen zien. De hele wereld verscheen als één entiteit. In het Europees Parlement in Brussel, in het hoofdkwartier van de VN in New York, op Japanse oorlogsbodems, waren mensen te zien die Yoga beoefenden. Saoedi-Arabië had zijn eerste historisch Yogaprogramma en men zei me dat vele vrouwen er aasanas demonstreerden. Op de besneeuwde bergpieken van Ladakh beoefenden Indiase en Chinese soldaten samen Yoga. Yoga breekt de barrières van grenzen en verenigt mensen. IJverige burgers uit vele landen gingen voorbij kaste, religie, streek, kleur en geslacht om deze gelegenheid te veranderen in een groot festival. Als mensen uit de hele wereld met overgave deelnemen aan programma’s tijdens de Yoga Dag waarom zou India zich dan niet vele keren meer verrukt mogen voelen?


VAN MENS TOT GODMENS

Het inspirerende levensverhaal van Swami Sivananda

Ananthanarayanan

vervolg

3
LEVEN IN MALAYA

In Malaya leidde Koeppoeswami een mannelijk leven, actief en krachtig. Hij verloor nooit een seconde. Hij zei tegen zijn vrienden altijd vanop afstand: “Goede morgen”, maar als ze probeerden hem aan de praat te krijgen, zei hij nogmaals: “Goede morgen”, wat nu betekende tot ziens.

Het was in het jaar 1921. Koeppoeswami was in Johore Bahroe. De vrouw van zijn vriend verloor het bewustzijn tijdens de geboorte van hun kind. De dokter gaf haar de beste behandeling en ontsloeg haar; maar de baby, een meisje, was zwak en moest in het ziekenhuis blijven. Gedurende weken masseerde Koeppoeswami de baby, diende haar verscheidene versterkende middelen toe en bad voor haar gezondheid. Dank zij al zijn zorgen werd het meisje normaal en gezond. En op haar eerste verjaardag voelde Koeppoeswami zich jubelend en kondigde hij de gebeurtenis aan in de krant, wat voor de ouders een prettige verrassing was.


HET LIED VAN DE BRAHMAAN

Uit: De Bhaagavata Poeraana

Hij zong dit lied:

“Noch is dit lichaam de oorzaak van mijn plezier en pijn, noch het Zelf, noch de goden (de zintuigen), noch de planeten, noch werk, noch de tijd. De enige oorzaak van mijn plezier en pijn, aldus verklaren de Schriften, is de geest, die de kringloop van wedergeboorte in beweging zet.


Wat dit voor je doet
Er is een nauw verband tussen het ademhalingscentrum in de hersenen en de stembanden: als de stembanden aangespannen zijn of als, met andere woorden, de stemspleet gesloten is, wordt het ademhalingscentrum afgeremd. De impuls om in te ademen blijft dus veel langer achterwege. Je begint ook veel langzamer te ademen en met de gehele longen. Dit heeft verstrekkende gevolgen. Als je diep inademt, zet de borstholte uit en vermindert de druk op het hart. Hierdoor stroomt er veel meer bloed naar het hart toe. Als het dan samentrekt wordt er een veel grotere hoeveelheid bloed rond gestuwd. Je kunt dit voelen aan de polsslag: als je diep inademt, wordt de polsslag langzamer en krachtiger. Als je uitademt versnelt hij. Het hele lichaam wordt veel beter doorbloed zonder dat je een fysieke inspanning doet en zonder dat er dus uitputting optreedt. En wat uiterst belangrijk is: het hart zelf wordt goed doorbloed.

Een van de problemen van het hart is dat het vaak zelf onvoldoende bloed krijgt, zodat de hartwand afsterft, de kransslagader verstopt raakt en de kans op een hartinfarct heel groot wordt.

We doen het allemaal, maar weten niet wat het is
Ademen is een stofwisselingsproces: je ademt frisse lucht in en je ademt bedorven lucht uit. Dit is opbouw en afbraak, komen en gaan, schepping en vernietiging, dag en nacht.

Yogafilosofie

De geest daarentegen is heel wat subtieler en ongrijpbaarder. De schakel tussen beide is de adem. Als de geest immers het lichaam verlaat, stopt de ademhaling. Wij geloven meestal dat het lichaam stoffelijk en dat de geest onstoffelijk is. Yogis leren ons echter dat het lichaam en de geest beide stoffelijk zijn. Ze zijn zelfs gemaakt van dezelfde stof, zeggen ze. Het verschil is dat het lichaam grof en dat de geest subtiel is. Maar ze zijn dezelfde stof in een andere zijnstoestand, zoals stoom en ijs verschillende zijnstoestanden zijn van water. Water is grof, stoom is subtiel. Dat is het verschil.

De psychiater Reich dacht dat het lichaam het onderbewuste is. Dit was geen hersenspinsel van een fantast. Reichs idee is zelfs in overeenstemming met de bevindingen van de Yogis. Zo zei Swami Sivananda van het lichaam dat het de geest zichtbaar gemaakt is voor het oog. De geest maakt zich een lichaam om hier te kunnen functioneren. De Praana is de kracht die het lichaam en de geest en al hun functies coördineert. Als je bij voorbeeld hard moet lopen, begin je te zweten, te hijgen, begint je hart te bonzen enz. Hoe weten je longen dat ze harder moeten werken, dat je hart sneller moet slaan, dat je poriën zich moeten openen?