The Divine Life Society
Afdeling Aalst ![]() |
Een kort overzicht van het magazine,
Licht van Sivananda, Maart 2023, Vol. 645
Yogamagazine
"Licht van Sivananda" niets overtreft het. |
Overzicht van het laatste nummer van Licht van Sivananda:
titels en enkele uittreksels
EEN WOORD VAN AANMOEDIGING
Beginnersmaand
Al vele jarenlang geven we tweemaal per jaar een Uiteenzetting voor Beginners.
We gaan met goede moed door. Ik schrijf al zestigjaarlang dus tweemaal per jaar een aflevering die zich vooral richt tot beginners. Ik daag iedereen uit hetzelfde te doen zonder al eens in herhaling te vallen, maar beginners zijn natuurlijk nieuwe lezers. Voor hen kan ik dus heel mijn rijk arsenaal opentrekken en dat geeft me veel kracht en inspiratie. Voor de anderen is het altijd goed stil te staan bij hun eerste stappen op het Yogapad en zich af te vragen wat ze ervan terecht hebben gebracht, want neem het van mij aan, het leven is kort en de tijd gaat snel. Je bent bij de bejaarden voor je er erg in hebt. En als je hier blijft lopen, zul je merken dat de ouderdom niet alleen komt, maar dat hij erg vervelend gezelschap meebrengt. Zeg niet: “Ik zal het morgen doen. Ik zal het doen als ik gepensioneerd ben, als mijn kinderen het huis uit zijn”, of welke andere smoes ook, want die morgen komt nooit.
Waarom Yoga?
De uitwerking Plannen maken doet iedereen. Er bestaan dan ook veel volmaakte plannen. Maar meestal blijft het bij plannen.
Is Yoga moeilijk? Het antwoord is neen. Men zegt: “Alle begin is moeilijk.” Maar dit is zelfs in dit geval niet helemaal juist. Je moet er gewoon aan beginnen.
Laat ik uit eigen ervaring putten, want tweedehandse kennis is nogal eens nep
De praktische kant
Belangrijk Als de leraar je zegt dat het goed is dat je twee minuten in een bepaalde houding moet blijven, denken we met onze op prestatiegerichte mentaliteit: “Tien minuten zal beter zijn.” Dit is verkeerd gedacht. Overdrijving wordt steevast afgestraft.
Waarom Yoga? Het feit dat je naar de uiteenzetting voor beginners kwam en je liet inschrijven, betekent dat je vond dat het nodig is, dat er iets moet veranderen of omdat het wat te hard onder je voeten begint te branden. Waarom zou je anders al die moeite doen? Je moet er bovendien vaak nog zoete broodjes voor bakken thuis om te mogen komen.
De grote drijfveer Iedereen wil gewoon gelukkig zijn, vrij van getob en van stress.
SATSANG Een speciaal programma op zaterdag is Satsang. Dit betekent letterlijk samenzijn in Sat, dat wat IS en wat nooit niet kan zijn.
YOGA RETRAITES Tweemaal per jaar hebben wij, al meer dan vijftig jaar lang, een Yoga Retraite in de Oude Abdij van Drongen van vrijdagavond tot zondagavond.
MEDITATIE Op vrijdagavond is er ook meditatie. Een uitstekende gelegenheid als je de rusteloosheid van je geest wil aanpakken. Meditatie is beter dan medicatie.
VIJFTIEN REGELS VAN JAPA VOLGENS SWAMI SIVANANDA’S “JAPA YOGA”
OPBOUW VAN EEN OEFENSCHEMA
PLOEGHOUDING-HALAASANA
Na de Alle-delenhouding kun je met geduld beginnen aan de Ploeghouding. Ook in deze houding kom je vanuit rugligging. 1. Hef de benen, het zitvlak en de romp en zet de onderkant van de tenen op de mat zo dicht mogelijk bij het hoofd. Houd de benen goed gestrekt. De kin drukt tegen het borstbeen. De armen blijven op de grond liggen met de handpalmen op de mat.
Belangrijk Ik herhaal dat je de benen niet mag heffen met een holle rug.
Wat het voor het lichaam doet
Dit onderricht legt de bal nu in jouw kamp.
Narayana
AAYOERVEDA, DE WETENSCHAP VAN HET LEVEN
Luc Bael
vervolg (9)
DE SROTAAMSI OF KANALEN
2. Kanalen die betrekking hebben op de weefsels of dhaatoes
3. Kanalen met betrekking tot de uitscheidingsorganen Ook voor het transport van de malas zijn kanalen nodig.
VAN MENS TOT GODMENS
Het inspirerende levensverhaal van Swami Sivananda Ananthanarayanan
vervolg
Sivananda dacht in het Engels. Hij sprak in het Engels. Hij schreef in het Engels. Hij zong in het Engels Hij had enkele Engelse gewoontes, enkele Engelse eigenschappen.
De vragen die bezoekers uit Westerse landen aan Swamiji stelden, waren typisch voor de twijfels en de problemen die de Westerse geest bezighielden. Christendom, rassenscheiding, plaatsvervangend lijden, gewoontes en gebruiken, alle kwamen in aanmerking om te worden besproken. Soms doken in de conversaties ook speciale opvattingen van Westerlingen op over Sannyaasa, Yoga enz. ter sprake.