The Divine Life Society
Afdeling Aalst
Homepage


Y o g a   M a g a z i n e
L i c h t  v a n   S i v a n a n d a
Een overzicht

Mei 2014

    Een kort overzicht van het magazine,
Licht van Sivananda,
Mei 2014, Vol. 557
   

Yogamagazine
"Licht van Sivananda"
niets overtreft het

Overzicht van het laatste nummer van Licht van Sivananda:

titels en enkele uittreksels

Een boer moet soms de poten van de koe vastbinden om ze te kunnen melken, maar het kalf krijgt zijn deel van de melk zonder touw.
Gnyaanadev (in zijn commentaar op de Bhagavad Gietaa, VII 18)

NAAR DE BRON

Over goed karma
In augustus 1973 bezocht ik voor het eerst India. Het doel van mijn reis was natuurlijk Sivananda Aashram in Sivanandanagar op de rechteroever van de Ganges aan de voet van de Himaalayas, op wandelafstand van het heilige stadje Rishikesh.

Zoals gebruikelijk had ik vooraf per brief toestemming gevraagd aan Swami Chidananda, voorzitter van The Divine Life Society, om in de aashram te verblijven. Terloops had ik vermeld dat ik ook graag naar Benares wilde gaan. Swamiji stuurde Swami Vimalananda naar Delhi om me op te wachten in de luchthaven.

Swami Vimalananda was al verscheidene keren in Aalst geweest, nog voor hij swami werd en nog Nagarajan werd genoemd en we waren goed bevriend geraakt. We logeerden bij een steunpilaar van The Divine Life Society, Moekoendalal Sachdev zaliger, die een grootwarenhuis had op Connaught Place, het centrum van Delhi. Een paar dagen later reden we met de trein naar Benares. Dat duurde in die tijd nog drie dagen en twee nachten. Het is de ideale manier om India te leren kennen.

Toen we in Benares in ons hotel aankwamen, wachtte tot mijn grote verbazing Swami Chidananda me op. Hij was speciaal naar Benares gekomen om me te onthalen. Wellicht dacht hij dat we zoveel programma’s met hem hadden georganiseerd en dat hij iets terug moest doen. Zo was hij.

Hij nam me mee in een fietsrikshaw naar de belangrijkste tempels van Benares. ’s Anderendaags keerde hij met de trein terug naar Rishikesh, nadat hij had uitgelegd wat we allemaal moesten bezoeken.

Swami Vivekananda zei terecht: “India is a saint making society.”

Hoger de bergen in

De wereld is klein

EEN ONGEMAK,
TOCH OPGELUCHT

Een belangrijk onderdeel van het lichaam zijn de hormoonklieren of endocriene klieren. Die werken anders bij mannen dan bij vrouwen. Vrouwen hebben een cyclus. Deze cyclus bepaalt voor een groot gedeelte hun gevoel van welzijn, humeur enz. Hij zorgt ook voor een moeilijke tijd in hun leven, de menopauze of de overgang.

Een veel gestelde vraag: mogen ze tijdens hun maandelijkse periode Hatha Yoga beoefenen of niet? Ik herinner me dat ik nu toch al een geruime tijd geleden daarover per e-mail van gedachten wisselde met Janneke Hendriks uit Arnhem, die in 2013 van ons haar Yogalerarendiploma kreeg. Ik suggereerde haar: “Schrijf er eens een artikel over.” Meestal is zo’n voorstel genoeg om iemand in zijn schulp te doen kruipen. Ik dacht aanvankelijk dat het in dit geval ook zo was, want er gingen en paar maanden voorbij. Het was evenwel maar uitstel, want uiteindelijk stuurde ze me haar artikel en ze schreef het op dezelfde degelijke manier waarop ze alles doet. Je kunt het verderop lezen en er je voordeel mee doen.

SARVAANGAASANA
ALLE-DELENHOUDING

De naam
Sarvaangaasana is een aasana of Yogahouding die al zesenvijftig jaar lang elke morgen op mijn programma staat. Het is een onvolprezen Yogahouding. Ze wordt door nogal wat Yogaleraren de kaars en de schouderstand genoemd, wat niet getuigt van veel deskundigheid.

De naam is een woordsamenstelling van sarva, anga en aasana. Sarva betekent: alle; anga betekent: deel, in dit geval lichaamsdeel en een aasana is een Yogahouding. De correcte vertaling is dan ook Alle-delenhouding.

Drie lichamen

Het energielichaam

Waar schuilt het gevaar?

Geduld is een schone zaak

Loze beweringen

Goedkoper en doeltreffender dan medicijnen

Een vraag
Een Yogalerares vroeg me per mail: “Gisteren was er ook iemand in mijn les die mij vertelde dat ze evenwichtsstoornissen had nadat ze de Alle-delen-houding en daarna de Vishouding had gedaan. Is dat mogelijk en wat is uw advies? Er bestaan tegenstrijdige meningen over deze houding, ook vanwege artsen. Hilde.”

Is dat mogelijk? Als de leerlinge dat ervaart, is het natuurlijk mogelijk. Wat is mijn advies? De Alle-delenhouding zit er voor niets tussen. De oorzaak ligt bij de Vishouding. Als men het ongemak erbij neemt, kan men de Vishouding blijven beoefenen. Anders laat men ze gewoon achterwege. De evenwichtsstoornis wordt veroorzaak door een afwijking in het middenoor en verdwijnt na een tijd, maar het ongemak blijft zich meestal herhalen.

De uitvoering

Belangrijk

Een hulpmiddel

Nabho moedraa
Bij Sarvaangaasana hoort een moedraa, namelijk de Nabho moedraa. Zet de onderkant van de tong tegen het verhemelte en houd ze zo gedurende de hele duur van de aasana. Dit verhoogt het effect van de aasana.

Moedraa betekent zegel. In dit geval verzegelt ze de energie in de keel.

Succes ermee.

Narayana

DE HOOFDZAAK

Swami Chidananda

Toespraak in India gehouden in Mussoorie in een school voor toekomstige ambtenaren op Krishnajayanti, dinsdag 21 augustus 1973

DE VROUWELIJKE CYCLUS

Janaki

Dvaaveva chintayaa moektau paramaanandamaaploetau
Yo vimoegdho jado baalo yo goenebhyah param gatah 

Slechts twee wezens zijn vrij van angst en versmolten met de hoogste zaligheid,
het kind dat niets weet en niets doet en de wijze die uit de natuur is opgeklommen tot het Allerhoogste. 
Krishna in de Bhaagavatam (Boek 11)

Enige tijd geleden had ik met Narayana een korte mailwisseling over een opmerking die hij wel eens in de les had gemaakt. Hij spoorde mij aan om er een artikel over te schrijven. Het ging over het wel of niet beoefenen van bepaalde Yogahoudingen tijdens de menstruatie. Hij zei dat je gewoon Yoga kunt beoefenen tijdens de menstruatie, want er zijn tegenwoordig genoeg reclames die ons beloven dat we met het juiste product nergens last van hebben en dat we dan zullen genieten van alles wat we willen doen. Van feestjes bezoeken tot paardrijden, dus waarom dan geen Yoga?

Voor vrouwen die veel pijn ervaren of veel bloed verliezen tijdens de menstruatie volgen enkele tips voor op de zwaarste dagen. Deze en meer tips zijn te vinden in The woman’s Yoga Book: asana and pranayama for all phases of the menstrual cycle van Bobby Clennell (ISBN -13978-1-930485-18-1).

- Neem rust. Ontspan. Vermijd (zware) lichamelijke inspanning. Houd het lichaam warm.

- Enkele houdingen: ga op de rug liggen met de voetzolen tegen elkaar, de knieën vallen dan naar buiten. Adem diep in de buik. Experimenteer met een opgerolde handdoek of meditatiekussen onder het bekken/zitvlak/onderrug. De juiste hoek van het bekken kan soms enorm veel spanning oplossen.

- Ga ook eens tegen een muur aan zitten met de voetzolen tegen elkaar of met de benen gespreid. Ondersteun weer het bekken met een kussen en laat de schouders iets naar achter hangen, zodat de borst naar voren komt en de hele buik de ruimte krijgt. Ontspan in de houding.

- Vermijd heftige torsies, draai minder ver of laat ze helemaal weg.

- Vaak wordt afgeraden om omgekeerde houdingen te beoefenen tijdens de menstruatie. De baarmoeder moet zoveel mogelijk boven de schede blijven zodat de zwaartekracht haar werk optimaal kan doen. Mijn ervaring is dat dat inderdaad beter is. Maar neem dat niet zomaar aan. Onderzoek het zelf en luister goed naar het lichaam, forceer niets.

Tenslotte is het lijden aan alle klachten terug te voeren tot steeds hetzelfde probleem: vereenzelviging met wat we niet zijn: het lichaam. Daarom tot slot de woorden van Swami Sivananda: “Do real saadhanaa, my dear children, do real saadhanaa”. (Saadhanaa: oefening; real saadhanaa: spirituele oefening. Red.)

OM Shaantih.