The Divine Life Society
Afdeling Aalst
Homepage


Y o g a   M a g a z i n e
L i c h t  v a n   S i v a n a n d a
Een overzicht

Mei 2021

    Een kort overzicht van het magazine,
Licht van Sivananda,
Mei 2021, Vol. 627
   

Yogamagazine
"Licht van Sivananda"
niets overtreft het

Overzicht van het laatste nummer van Licht van Sivananda:

titels en enkele uittreksels

Voor de echte zoeker is alles een Goeroe of spirituele leraar

Gebruik de goede kant
Ik heb nooit moeten schoonmaken of koken. Ouderdomskwalen hebben daar verandering in gebracht. Het is nu aan mij om te koken en schoon te maken. Men is immers nooit te oud om te leren. Ik heb mettertijd mijn eigen, zeg maar, om mijn vrouw te parafraseren, eigenzinnige methodes ontwikkeld.

Wij eten volkorenbrood van de beste bakker van Aalst. Stevig vast en heel lekker. Ik laat het niet snijden, ik snijd het zelf, dan blijft het langer vers. Als ik na de maaltijd in de vaatwasser heb gestoken wat moet worden afgewassen en als ik de rest op zijn plaats heb gezet of gelegd, neem ik een broodplankje en veeg de kruimels op een hoopje en veeg dat hoopje dan met mijn hand op het broodplankje.

Aan een broodplankje zijn twee kanten en nogal eens is één van de twee een slechte kant. Wat is de slechte kant? De kant die over de kruimels heen veegt, zodat er een deel blijft liggen. Wat doe ik als ik dat merk? Ik keer het plankje om en gebruik de goede kant. Aan alles en iedereen mankeert iets, anders waren we hier niet om te worden gevormd en gekneed. Gebruik van alles en iedereen alleen de goede kant. De kans is groot dat de slechte kant dan jaloers wordt en verandert in een goede kant. Dat broodplankje leerde me dus een heel belangrijke les.

Bemoei je met je eigen zaken

Verkoop je intellect, koop intuïtie

Zie verder dan je neus lang is

Het waarom van de dingen

Vervolg

ACHTERWAARTSE BUIGINGEN

Achterwaartse buigingen zet ik altijd vooraan in het oefenschema, onmiddellijk na de evenwichtshoudingen. Een evenwichtshouding haalt je er, door de aard van de houding, onmiddellijk hier en nu bij. De achterwaartse buigingen stimuleren de functies die het lichaam zuiveren. De poriën openen zich, want je gaat ervan zweten en met het zweet worden afvalstoffen afgevoerd. De peristaltiek wordt gestimuleerd. Dit is de knijpende beweging van het spijsverteringskanaal. De bloedsomloop wordt krachtig op gang gebracht.

Booghouding-Dhanoeraasana

Een goed trio

Voor de jonge knapen onder ons
Ik herinner me hoe wij waren in het begin, vandaar enkele moeilijker variaties van de achterwaartse buigingen voor het jonge volk onder ons.
Narayana


SOCIALE GEVOLGEN VAN SHANKARA’S FILOSOFIE
Swami Krishnananda

Een lezing gegeven op Shrie Shankaraachaarya jayanti in 1979


DEFINITIE VAN BHAKTI

de Yoga van liefde en devotie
Swami Vivekananda


GEDICHTEN VAN SWAMI SIVANANDA
DE ONTBREKENDE TIENDE

ZO ZONG KABIER


VAN MENS TOT GODMENS

Het inspirerende levensverhaal van Swami Sivananda
Ananthanarayanan

vervolg

Maar Swamiji was niet helemaal tevreden over de nieuwe distributie van de drukwerken. Met de groei van de Society voelde hij dat er iets geregeld moest worden opgestuurd aan zijn correspondenten. Zo ontstond The Divine Life, orgaan van The Divine Life Society, in september 1938. In zijn boodschap voor het eerste nummer zei Sivananda:

wordt voortgezet