The Divine Life Society
Afdeling Aalst
Homepage


Y o g a   M a g a z i n e
L i c h t  v a n   S i v a n a n d a
Een overzicht

November 2013

    Een kort overzicht van het magazine,
Licht van Sivananda,
November 2013, Vol. 551
   

Yogamagazine
"Licht van Sivananda"
niets overtreft het

Overzicht van het laatste nummer van Licht van Sivananda:

titels en enkele uittreksels

PUNTJES OP DE I

Boekbespreking in De Morgen - weekend magazine
zaterdag 11 mei 2013:
Eerlijk over Yoga door de Amerikaan William Broad

“Dat je er van afvalt, blijkt dan weer een hardnekkige mythe. Nochtans is het net dat wat pakweg de populaire New Yorkse yogadocente en ex-model Tara Stiles beweert in haar boek Slim Calm Sexy Yoga. Je leest overal dat yoga je metabolisme opjaagt waardoor je sneller gewicht verliest”, zegt Broad. “Maar die bewering is absoluut vals. Net het omgekeerde doet zich voor: je metabolisme vertraagt waardoor je bijkomt. Daar tegenover staat de mentale rust die yoga biedt. Je wordt je bewust van je lichaam en kweekt discipline en controle, waarmee je stressgedreven eetpatronen kunt doorbreken. Als je afvalt, dan is dat dankzij psychologie.”

Nog eentje: “Yoga als ultieme sport, het idee dat je niet meer dan een yogamatje nodig hebt om je lijf topfit te krijgen. Als de medische wereld het over één ding eens is dan wel dat aerobe training de te volgen weg is. Je moet je hart aan het kloppen krijgen. De yogawereld zegt graag dat ze dat kan, toch een straffe uitspraak”, zegt Broad. “Jammer maar helaas: alle studies spreken de yogi tegen. De ene stijl is al wat energieker dan de andere, maar door de band genomen mist yoga intensiteit. Hooguit zorgt een snelle herhaling van de bekende zonnegroet voor wat opwinding in het lijf. Yoga doet allerlei goeds voor het lichaam, maar fitheid hoort daar dus niet bij. Daardoor is er wel ruimte voor lenigheid en evenwicht, waardoor steeds meer mensen kiezen voor crosstraining, of de combinatie van yoga met aerobe sporten als hardlopen of fietsen. Het opmerkelijke is: vergeleken met andere sporten doet yoga dus niet veel, maar op het einde van je reeks krijg je wel een fantastisch gevoel”, wijst Broad op het verschil tussen resultaat en beleving. “Yoga is een happy pill, en dat is een heel krachtig gegeven.

Menigeen vroeg mijn mening. Ik geef ze met plezier en met deskundigheid. Om het met de woorden van Multatuli te zeggen: “Ik kan je mijn pelgrimspij tonen.”

Wie wil afvallen zal dat gemakkelijker doen met Yoga dan met welke andere methode ook. Mensen die joggen, naar de fitness gaan of aan power training doen, staan scherp. Dat kun je niet ontkennen, maar je moet dan wel nagaan hoeveel uren ze fanatiek bezig zijn met hun sport. Als je evenveel tijd besteedde aan Yogahoudingen, en dat doet eigenlijk niemand, dan zou je ook scherp staan, scherp als een scheermes. Je ziet de krachtpatsers soms bezig op de verkoopzenders op tv. De intensiteit van hun inspanningen is verbazingwekkend.

In soaps zoals Mooi en meedogenloos doen mannen af en toe hun hemd uit. Je ziet dan hun gebeeldhouwd lijf met duidelijk afgetekende spiergroepen. Dat soort van lijf hebben ze beslist niet uit de Yogales; dat hebben ze uit de fitness en de powertraining. Van Yoga krijgt je een zacht en gezond lichaam, geen opgefokt lijf.

Ik had een collega wier man aan bodybuilding deed. Ik zat een paar keer tegenover hem op de trein. Ik zag zijn borstspieren onophoudelijk bewegen onder zijn T-shirt. Hij oefende ze de hele tijd door ze op en neer te laten wippen. Mijn collega zei: “Ik word er zot van.” Terwijl ze haar handen ver uiteen hield, zei ze: “Hij heeft zulke fokseballen (biceps). “ Daarna hield ze duim en wijsvinger een paar centimeter uit elkaar: “En zó een loeken (penisje) en puisten op zijn rug van de doping.” De gezondheid wordt dus opgeofferd aan de prestatie. Dwazer kan het niet.

Wie dagelijks enkele Yogahoudingen beoefent op de correcte wijze of zelfs een uurtje per dag wandelt of niet-competitief fietst zal gemakkelijker gewicht verliezen op een gezonder manier dan in de fitness of door krachtsport.

En je hebt voor Yoga inderdaad niet meer nodig dan een matje in wol of katoen. De reden is eenvoudig: krachtsport spreekt je suikers aan en pas daarna spreekt het je vet aan. Yogaoefeningen, wandelen en fietsen voor je plezier spreekt onmiddellijk je vet aan.

Als je daarenboven enkele veranderingen aanbrengt aan je eetgewoontes zul je nóg gemakkelijker afslanken. Sta om te beginnen eens stil bij je wijze van eten. Misschien behoor je tot de meerderheid die zijn mond gebruikt als een trechter en die vergeet dat de maag geen tanden heeft. De mond heeft twee functies: je gebruikt hem om te eten en je gebruikt hem om te spreken, maar het is niet de bedoeling dat je ze allebei tegelijk gebruikt. Eten moet gebeuren met aandacht en liefst in stilte. Voedsel moet grondig worden gekauwd. De Yogaregel is: drink je vaste voedsel en kauw op je vloeibare voedsel. Verleng de duur van de maaltijd en verminder de hoeveelheid voedsel en eet wat gemakkelijk verteert. Kauw tot het voedsel in je mond een vloeibare brij wordt en kauw op je drinken of het vast is. Dit is een gouden gezondheidsregel.

Vermijd het te snel en teveel te vermageren. Crashdiëten waarbij je je uithongert, doen het lichaam in een alarmtoestand gaan. Het gaat dan je spierweefsel aanspreken. Je zult dan spierkracht verliezen en dat is niet goed. Yoga bouwt integendeel systematisch spierkracht op, want dat heb je in het dagelijks leven nodig. En er is een ander gevaar aan hongerdiëten: voor je er erg in hebt, heb je een eetstoornis.

Yoga traint de spieren in de lengte. Krachtsporten trainen de spieren kort. Yogabeoefenaars zijn dan ook veel leniger en beslist niet minder fit.

Hoe is het weldoende effect van Yoga te verklaren?
Yoga doorbreekt stress doordat het van het lichaam een ervaring maakt. Mensen vereenzelvigen zich met het lichaam. Ze zeggen “ik” tegen het lichaam. Als men deze vereenzelviging doorbreekt, ontspannen de spieren. Dit is een groot geheim. Als de spieren ontspannen, komt de bloedsomloop vanzelf beter op gang.

Wat gebeurt er als je in een aasana zit?

Nog uit De Morgen
Het is een wijdverspreide mythe dat die weldadige sereniteit waarover yogi’s berichten, te danken is aan de snelle ademhaling tijdens de yogaroutine, waardoor de hersenen een stevige shot zuurstof krijgen. Niet dus: snel ademen is eigenlijk gewoon hyperventileren, waardoor de zuurstoftoevoer net afneemt en mensen flauwvallen. Laat u dus vooral niets wijsmaken tijdens een pittige yogasessie: duizeligheid is geen teken dat je lichaam zich te goed doet aan veel zuurstof, integendeel. Wat yoga wel doet, is het gemoed beïnvloeden via een subtiele prikkeling van het zenuwstelsel en de aanmaak van de neurotransmitter GABA, die in lage concentratie gelinkt is aan depressiviteit. Uit tal van onderzoeken blijken gedreven beoefenaars rustiger te zijn, ze hebben ook significant minder last van woede, depressiviteit, angst en spanningen. En jawel, het lijkt erop dat yoga inderdaad zorgt voor een verhoogde seksuele gevoeligheid.

Antwoord
Als er Yogaleraren zijn die beweren dat snel ademen de gezondheid bevordert dan zijn ze wel heel slecht bezig, want dat is niet zo. Het tegenovergestelde is waar. Het gaat er in Yoga om te leren ademen tegen een veel langzamer ritme en met de gehele longen. Hieraan is voor een groot deel de weldadige sereniteit te danken waarover Yogis berichten.

De meerderheid van de mensen hyperventileert. Men noemt dit pas een ziekelijke aandoening als de kwaal acuut wordt, maar er is ook latente hyperventilatie. En die veroorzaakt tal van ongemakken. Mensen beseffen niet dat ze hyperventileren en de dokter weet geen raad met hun vage klachten en schrijft dan maar wat nutteloze pillen voor.

Als mensen in een goede Yogales leren ademen op de correcte wijze verdwijnen die klachten als sneeuw voor de zon. De nadruk in de Yoga-ademhaling ligt altijd op de uitademing. Als men te snel ademt, zakt het CO2-gehalte en vernauwen de vaten en voelt men zich slecht. Zodra de vaatvernauwing verdwijnt, worden de weefsels en organen vanzelf veel beter van zuurstof voorzien.

In de Hatha-Yogaschriften staan een aantal ademoefeningen en ik ken niemand die ze allemaal beoefent. Enkele zijn eigenlijk niet meer van deze tijd. Mensen hebben er noch de tijd noch de energie noch de conditie voor. Er is één ademoefening in die reeks waarin je kunt gaan hyperventileren als je ermee overdrijft of als je ze verkeerd uitvoert en dat is Bhastrika praanaayaama. Bhastrika betekent: blaasbalg. Er is een ademoefening, die evenwel behoort tot de zuiveringsoefeningen, waarin heel snel wordt geademd. Toch zal men er niet in hyperventileren, want de nadruk ligt helemaal op de uitademing. Haar naam is Kapaalabhaati. Dit betekent: wat de schedel doet schitteren of wat je met andere woorden een helder hoofd geeft.

Langzaamaan krijgt Yoga gelijk

Je hart aan het kloppen krijgen

Is Yoga gevaarlijk?
Er zijn al doden gevallen in Yoga, las ik in een van de artikels over het boek van Broad. Er zijn al doden gevallen in de marathon van Brussel, op het voetbalveld, in de Ronde van Frankrijk en andere koersen. Maar in Yoga? Ik ken geen enkel geval. Onze postbode had een dochter aan de universiteit. Kerngezond zou men zeggen. Ze was op een studentenfeestje aan het dansen. Plots viel ze dood neer. Iedereen kan dus op ieder ogenblik doodvallen. Maar dat het in de ontspannen sfeer van de Yogales gebeurt, is toch heel onwaarschijnlijk.

Verbetert Yoga het seksleven?
Alles wat goed is voor de gezondheid is goed voor het seksleven. Roken, drinken, overeten, het moderne leven, stress en dat ons veel simpel geluk werd ontstolen, het zet allemaal een domper op de seks. Simpel geluk? Een voorbeeld. Vroeger werden we op het werk in de hand uitbetaald. Moeder de vrouw had haar beste schort aan als je met je geld thuiskwam. En het was kermis ’s avonds. Nu wordt het op de rekening gestort en men spreekt er niet meer over.

Terwijl ik nu toch bezig ben
Iets over Mindfulness. Ik zag een programma erover op tv. Het is duidelijk, het interesseert sommige dokters en psychiaters. En nu ze er een tijd mee konden experimenteren, kunnen ze er niet naast kijken dat het werkt, zelfs bij depressies. Ze weten alleen niet waarom het werkt.

Het werkt, omdat het mensen bij henzelf brengt. Het brengt mensen dichter bij hun louter “zijn” waaraan niets wordt toegevoegd. Maar intellectuelen kunnen dit niet accepteren: hun verstand staat in de weg. Ze vinden dat de natuur een wonder is, maar ze staan er nooit bij stil dat er een groter wonder is. En dat wonder is dat we de natuur waarnemen. Dit wonder is het wonder van Bewustzijn. Bewustzijn is geen product van de hersenen, zoals wetenschappers beweren. Bewustzijn was er eerst en al de rest is er een manifestatie van.

JAPA YOGA

Mantra Japa
De eenvoudigste, gemakkelijkste en in deze tijd meest doeltreffende methode van meditatie is Mantra Japa, herhaling van een mantra. Dit wordt ook Japa Yoga genoemd. In hoofdstuk X vers 25 van de Bhagavad Gietaa zegt Shrie Krishna: “Japayagnyoshmi. Onder offers ben Ik het offer van japa.” Japa Yoga is een volledig pad op zich.

Mantra
Woorden zijn in het Sanskrit afgeleid van een werkwoordswortel. Japa is afgeleid van de werkwoordswortel jap, prevelen, herhalen.

Een groot geheim
Laat ik dit laatste illustreren met een beeld uit de Garoeda Poeraana:

De boter is aanwezig in het lichaam van de koe, maar vermeerdert haar kracht niet. Wanneer de koe wordt gemolken en de melk wordt gekarnd en de ghie (geklaarde boter) aan de koe wordt gegeven, dan geeft dit haar extra kracht. Zo geeft ook de Aldoordringende, al is Hij aanwezig in het lichaam, geen speciaal voordeel aan mensen als ze Hem niet gunstig stemmen.

De Aldoordringende heeft zijn verblijfplaats in je hart. Maar dat geeft je geen extra kracht, tenzij je Hem gunstig stemt. Hoe kun je Hem gunstig stemmen? Door over Hem te mediteren met zijn Naam (Sanskrit: naama) of mantra.

Een voorbeeld
De meditatie ter inleiding van de japa of herhaling van de mantra OM Namah Shivaaya:

De doelgroep

Naam en vorm
De devataa van de mantra heeft ook een vorm. Toen de Zwitserse psychiater Carl Gustav Jung naar India ging en de godenbeelden zag, zei hij dat het archetypes, oerbeelden, waren.

De maalaa
De maalaa heeft tot doel de tijd te meten. Hoe kun je weten hoelang je mediteert als je met de ogen dicht zit? Want zoals iedereen weet, is tijd relatief. Een half uur kan voorbij vliegen en vijf minuten kunnen ellendig lang duren. Daarom zeiden ze niet: “Herhaal de mantra gedurende een half uur of een uur.” Ze schreven hun discipel een aantal maalaas voor.

Honderd en acht
Een maalaa is een snoer met 108 kralen. Dat 108 is natuurlijk niet zomaar gewoon een getal. Er zijn verscheidene verklaringen. De eerste is dat er negen planeten en twaalf maanden zijn: 12 x 9=108.

Negen
De som van de cijfers van 108 is 9. 9 is een bijzonder cijfer. Als je 9 vermenigvuldigt met om het even welk cijfer of getal, de som van de cijfers is altijd 9: 2x9=18, 1+8=9; 3x9=27, 2+7=9 enz.

Als je kinderen hebt in het lager onderwijs kun je hen de tafel van 9 leren door te tellen op hun vingers. Bijvoorbeeld 3x9. Strek de tien vingers. Buig de derde vinger van de linkerhand in de linkerhandpalm. Links van die gebogen vinger zijn de duim en de wijsvinger, 2 vingers dus. Rechts zijn er 7 vingers: de ringvinger en de pink van de linkerhand en de 5 vingers van de rechterhand. De uitkomst is dus 27.

Het gebruik van de maalaa
De maalaa wordt vastgehouden tussen de ringvinger en de middenvinger van de rechterhand. Hij zit tussen die twee vingers geklemd. Met de duim trek je de kralen naar je toe, voor elke mantra een kraal. De maalaa moet vrij hangen, zodat hij geen enkel gedeelte van het lichaam aanraakt, want als hij dat wel doet, leidt dat de aandacht af naar het aangeraakte lichaamsdeel. De wijsvinger wordt niet gebruikt, omdat hij het ego verzinnebeeldt.

Wanneer ben je goed bezig?
Zolang de kralen verschuiven, ben je goed bezig. De rest is oefening. Als de kralen niet verschuiven, ben je slecht bezig.

Take it easy, don’t be lazy
Twee Yogis zaten onder een boom te mediteren. Naarada, de boodschapper tussen hemel en aarde, kwam op zekere dag koelte zoeken in de schaduw van die boom. De Yogis vroegen hem of hij zo goed zou willen zijn er in de hemel naar te informeren hoeveel keren ze nog geboren moesten worden op aarde. Lange tijd nadien keerde Naarada terug. Tegen de ene Yogi zei hij: “Je moet nog twee keer op aarde worden geboren alvorens de verlichting te bereiken.” De Yogi begon luid te jammeren en zich op de borst te slaan. Tegen de andere Yogi zei Naarada: “Je moet nog zoveel keren terugkeren op aarde als er bladeren staan op deze boom.” De Yogi sprong overeind en danste van vreugde, roepend: “Eindelijk is het einde in zicht!” En dát is de spirit.

Wat is oefening?

Een verhaal

Heb vertrouwen

Zie jezelf in de ander

Begrip helpt

Uit: De Profeet

Dit is het wat Jezus bedoelt in de Bergrede toen Hij zei: “Zalig de armen van geest.” Hij bedoelde zalig degenen die van niets voelen: “Dat is van mij.” Hij openbaarde daarmee het geheim van het geluk.

Wat is geluk?

Mantras voor japa

De mantra OM 
De letter OM wordt ook Pranava genoemd. Dit is afgeleid van de werkwoordswortel pranoe, een zoemend geluid maken.

De betekenis van OM
OM omvat de drie staten van bewustzijn, namelijk waken, dromen en droomloos slapen. OM is het Bewustzijn dat onveranderlijk aanwezig is in waken, dromen en slapen. OM is de Werkelijkheid die onveranderlijk aanwezig is in het verleden, het heden en de toekomst. OM bestaat dan ook uit drie letters: a, oe en m.

Waarom schrijft en zegt men OM als er drie letters zijn?
Er zijn basisklinkers (a, i, oe en ri, zoals in Krishna en Sanskrit), die alle kort en lang kunnen zijn. Er zijn ook mengklinkers of tweeklanken: a plus oe is o; a plus i is e, a plus e is ai; a plus o is au enz. De e en de o worden altijd lang uitgesproken.

O3M

Het zingen van OMCORRECT LEREN ADEMEN (7)

In deze zevende les wordt begonnen met het inhouden van de adem. Dit wordt koembhaka genoemd. De longen worden gesloten als een koembha of pot.

Maar eerst moeten wij een paar bandhas leren.

Bandha betekent: samentrekking. Bandhas zijn moedraas. Moedraa betekent zegel. In dit geval is het een oefening die de energie verzegelt in een bepaalde plaats van het lichaam. Bandhas worden in andere moedraas zoveel gebruikt dat men er gemakshalve de speciale naam ban-dha aan gaf.

We leerden al een moedraa, de Vishnoe moedraa, die wordt gebruikt tijdens het wisselend ademen om de neusgaten te sluiten. Nu leren we de jaalandhara bandha en de moela bandha.

Jaalandhara bandha
Jaalandhara bandha is de kinborstklem. De kin wordt tegen het borstbeen gedrukt. De rug blijft goed gestrekt. Alleen de nek wordt gebogen. Dit maakt het inhouden van de adem gemakkelijk.


De bandha wordt gedaan met volle longen, zolang de adem wordt ingehouden. Het hoofd wordt weer opgeheven alvorens uit te ademen.

Moela bandha
De moela bandha is het samentrekken en optrekken van de spieren van de anus. Niet de billen worden samengetrokken, maar alleen de anus. Dit vergt wat oefening.

De lichaamsenergie vloeit weg via de anus. Om dit te stoppen wordt de bandha gebruikt. De moela bandha wordt gedaan tijdens de inademing, het inhouden van de adem en de uitademing.

Wisselend ademen met het inhouden van de adem

Duur van het inhouden van de adem

Dit moet vanzelfsprekend heel geleidelijk worden opgebouwd. Het in- en uitademen moet gemakkelijk zijn en verlopen zonder horten of stoten. Begin met een paar tellen en drijf dat heel geleidelijk op. Als je buiten adem raakt, neem je teveel hooi op je vork. Ik hoor het Swami Satchidananda nog zeggen: “Take it easy.” Maar hij voegde eraan toe: “Don’t be lazy.”