The Divine Life Society
Afdeling Aalst
Homepage


Y o g a   M a g a z i n e
L i c h t  v a n   S i v a n a n d a
Een overzicht

Oktober 2018

    Een kort overzicht van het magazine,
Licht van Sivananda,
Oktober 2018, Vol. 600
   

Yogamagazine
"Licht van Sivananda"
niets overtreft het

Overzicht van het laatste nummer van Licht van Sivananda:

titels en enkele uittreksels


DE KRACHT VAN INSPIRATIE

Harinath

Toen de vraag kwam om ter gelegenheid van de 600ste editie van het maandblad een artikel te schrijven, kwam al snel het idee om te schrijven over de kracht van inspiratie.

Een boodschap kan verschillende vormen aannemen. Zo zijn er teksten in romanvorm, visuele verhalen in de vorm van een strip, encyclopedieën, biografieën, enz.

Misschien heb je al ervaren hoe een dergelijke boodschap in de vorm van een goed boek je helemaal kan meenemen en beklijven. Mocht er iemand op dat moment op je deur kloppen, aanbellen of iemand luidkeels roepen dat het eten klaar is, je zou er niets van merken. Je gaat helemaal op in wat je aan het lezen bent. Maar er bestaat een soort boodschap die nóg verder gaat dan beklijvend, en dat is ‘inspirerend’. Het is een boodschap die je weer in contact brengt met je ‘spirit’, je wezenskern.

Een gelukkige
Licht-van-Sivananda-jayanti.

DUIMEN OMHOOG
Sharada

Zeshonderd bloemen aan de guirlande voor GoeroedevLees je zat, lees je SAT
Terwijl ik dit schrijf, is het 600ste Yoga Magazine in zicht. Het eerste Yoga Magazine dat ik in mijn handen kreeg, lag op de salontafel van een vriendin. Volume 523. Het lag tussen de krant Het Laatste Nieuws en het weekblad Flair. Drie op een rij: een maandblad, een weekblad en een dagblad! Ik sloeg de eerste pagina van het Yoga Magazine open. Waw! Dit was voor mij Het Eerste Nieuws over Swami Sivananda.

Mozes en de berg
Als Mozes niet naar de berg komt, komt de berg naar Mozes. Zo komt ook het Yoga Magazine naar de lezers die niet naar de satsang of meditatie kunnen komen, omdat ze bijvoorbeeld te ver wonen. Het Yoga Magazine is voor vele lezers een Goeroe aan huis.

Het alfabet
Het Yoga Magazine is geschreven in een alfabet bestaande uit de drie letters: OM TAT SAT.

Het schrijven van het Yoga Magazine start met meditatie over de letter OM. Pas als de schrijver niet meer voelt ‘ik schrijf voor de lezer’ is de letter TAT van toepassing. Als de schrijver, de lezer en het Yoga Magazine volledig verdampt zijn, dan is er SAT. Dan schrijft Het Yoga Magazine zichzelf. (hersenspinsel na het lezen van BhG XVII 23-27)

Zeshonderd Love Letters
Het Licht van Sivananda is elke maand een liefdesbrief aan het Allerhoogste. En wij lezen mee!

De zeshonderdste fles Raama
Als er wat te vieren valt, halen mensen drank uit de kast. En als er niets te vieren valt, dan ook. Maar stel je nu eens voor dat je een flesje uit de kast kunt halen met de naam Raama op het etiket, en dat je na één slokje al kunt zeggen: “Ik ben dronken van Raama.”

Voor velen onder ons is het Yoga Magazine een flesje Raama.

Intussen zitten we aan het zeshonderdste flesje. Enkele zinnen lezen in het Yoga Magazine volstaan om dronken te worden van Raama. In tegenstelling tot alcohol luidt de posologie: hoe meer je ervan drinkt, hoe beter. Lees je zat. Lees je SAT.

De pen van Swami Sivananda
“Al droogt de Ganges op, de pen van Swami Sivananda droogt nooit op.” De pen van Narayana is zoals de pen van Swami Sivananda. Ze droogt nooit op. Het is Goe-roedev zelf die de inkt doet vloeien. Wie doet wat er in het Yoga Magazine wordt uitgelegd en mediteert over de inhoud, volgt de Yoga Academie op eigen houtje. Een boek is ook een leraar, zo is ook het maandblad een leraar.

Hoeveel lichtjaar/p>

de gebroeders Kiekens; de oorlog stond voor de deur en Yoga Vedanta Aalst zat er al aan te komen
Swami Satchidananda: “Ze maakten van hun leven een lekkere kippensoep.”Het verleden is voorbij, maar toch ook niet

Alles komt op zijn tijd

Wie was Swami Sivananda?

Mijlpalen
Einde 1962 stichtten mijn broer en ik een afdeling van de DLS. Van in het begin begonnen we teksten te vertalen en artikelen te schrijven. We stencilden ze en gaven ze mee met onze leerlingen. Zo ontstond het Yoga Magazine dat in oktober van dit jaar aan nummer 600 zit. We stencilden het tot in 1985. De drukker uit Sint-Niklaas drukte dan alleen de kaft.

Onze boeken
In de loop van jaren drukten ze voor ons vele boeken. Wegwijs in Yoga, Yogagids, Yogakompas, De Stem van Sivananda, Als Melk en Water, de Bhagavad Gietaa, Kom Thuis in Yoga, Yoga, wat en hoe, Kijk op Yoga Groot Satsangboek, De Uitweg, Focus op Yoga enz.

We maakten ook cd’s over ontspanning De Stille Kracht, Oefenen met Narayana, 4 cd’s met liederen van Swami Sivananda, Kiertans enz. We hebben met andere woorden niet stil gezeten.

Hoogtepunten

We moeten sterven, maar we weten niet wanneer. Je kwam niet met geld in je handen en je zult ook met lege handen vertrekken. Slechts wat je hebt gedaan, zal met je meegaan in de vorm van Karma. Als je er stil bij staat dat alles hier maar zijn tijd duurt, dat tijd kostbaar is en dat het leven meer is dan eten, drinken, slapen en seks, zul je minder snel dwaasheden begaan.

God is dat wat in alles verborgen is, zoals boter in melk, zoals olie in zaad, zoals vuur in hout, zoals intelligentie in het brein. Je vindt Hem niet hoog in de lucht, noch diep onder de aarde. Hij is altijd dicht bij jou. Hij is dichterbij jou dan je eigen kransslagader. Hij is dichterbij jou dan jijzelf. De vraag is dan ook: waarom ga je overal op zoek?

Het is allemaal goud

Er zijn ook drie dingen om te doen

MAG IK OOK EENS MIJN VERBEELDING DE VRIJE TEUGEL LATEN?

DE BESTE YOGAHOUDING

Definitie van de Yogahouding in hoofdstuk II van de Yoga Soetra.
46. Sthira soekham aasanam.
De aasana moet vast en aangenaam zijn.

47. Prayatna shaitilyaananta samaapattibhyaam.
De aasana wordt vervolmaakt door de natuurlijke neiging (prayatna) te verminderen (shaitilya) en door meditatie over het oneindige (ananta).

48. Tato dvandvaanabhighaatah.
Daarna wordt men niet meer gehinderd door de tegenstellingen.

Een niet-lichaam

Hoe kan dit worden bereikt?
Hij geeft twee methodes: de natuurlijke neiging verminderen en mediteren over het oneindige.

Wat is de natuurlijke neiging?

Mediteren over oneindigheid

Een opdracht

Het goed dat het doet

Hulpmiddelen
Zit op de knieën, met de knieën samen. Zet een bankje over de enkels en zit daarop goed rechtop. Dit is een gemakkelijke variatie van Vajraasana of de Diamanthouding.


AUTOBIOGRAFIE VAN SWAMI SIVANANDA

Sta boven kritiek
Ik ben niet geïnteresseerd in nutteloze argumenten, maar ik ben gesteld op snelle actie en gehoorzaamheid. Ik wil niet dat mijn discipelen uit hun evenwicht raken door kritiek. Vandaar mijn sterke aanmaning:

Stabiliteit en dankbaarheid

Je kunt het kwaad niet ontvluchten

Mijn houding tegenover tweedracht onder discipelen

Het probleem oprakelen, lost het niet op

wordt vervolgd