The Divine Life Society
Afdeling Aalst
Homepage

DE LOTUSHOUDING (4)

Ik heb er negen maanden over gedaan om de Lotushouding te leren en ik was jong. Ik had wel betonnen knieën en wellicht is het aan dat feit te danken dat ik nooit mijn knieën heb geforceerd. Scrupuleus volgde ik de raadgevingen van de steller van het Yogacursusje dat ik gebruikte en ging heel geleidelijk te werk. Ik heb mensen gekend die de Lotushouding nog leerden toen ze al gepensioneerd waren.

De Lotushouding of Padmaasana
Zit op je mat met de benen gestrekt en gespreid. Buig het rechterbeen en leg de rechtervoet op de linkerdij zo dicht mogelijk bij de buik. Buig het linkerbeen en leg de linkervoet op de rechterdij, ook zo dicht mogelijk tegen de buikwand. Leg de handen in de schoot of leg ze op de knieën en houd ze in gnyaana moedraa (de top van de wijsvinger tussen de twee kootjes van de duim, de andere vingers gestrekt).

Gnyaana moedraa

De vingers hebben in de moedraas alle een betekenis. Moedraa betekent: zegel. Het bewustzijn wordt als het ware verzegeld in een bepaalde staat. De duim stelt God of het Zelf voor naar gelang van de filosofie van de zoeker. De wijsvinger stelt het ego of het individu voor. De andere vingers verzinnebeelden de natuur.

Doe nu de volgende proef. Strek je vingers. Probeer je wijsvinger op je duim te plaatsen zonder dat de duim beweegt. Dit is onmogelijk: ook de duim moet een beweging maken. Dit verzinnebeeldt genade.

Op afbeeldingen van Boeddha zie je dat hij zijn linkervoet als eerste heeft geplaatst. De reden is eenvoudig: hij moest geen inspanning doen om in meditatie te gaan, hij moest een inspanning doen om neer te komen op een gewoon menselijk bewustzijnsniveau.