The Divine Life Society
Afdeling Aalst
Homepage

 

HET MIDDENRIF

Het middenrif of diafragma is de koepelvormige spier die de buikholte van de borstholte scheidt. Ze wordt doorboord door drie belangrijke buizen: de aorta, die het slagaderlijk bloed vervoert, de vena cava of holle ader die het aderlijke bloed vervoert en de slokdarm. Er is ook nog een verzamelkanaal voor de lymfe. Deze buizen zijn met het middenrif verweven.

Het middenrif gaat bij het ademen op en neer. Bij de inademing wordt het afgevlakt, zodat de borstinhoud groter wordt. Bij de uitademing gaat meer bolvormig staan, zodat de borstinhoud kleiner wordt. Het trekt dus bij elke ademhaling aan die buizen en masseert daarbij de borst- en de buikinhoud. Op een bepaalde leeftijd gaat alles slabakken. Als je met pensioen gaat, gaat alles met pensioen. Professor Vermeersch, de moraalfilosoof, die op tv moet opdraven als er iets speciaals is gebeurd dat geleerde commentaar behoeft, hoorde ik bijvoorbeeld zeggen: "Ik weet het allemaal wel, maar ik kan er niet meer opkomen." Met het stijgen der jaren vertoont ook het middenrif de neiging om met pensioen te gaan. Zijn beweging wordt dan veel minder of valt helemaal stil. De spijsvertering verloopt dan alleen nog op de kracht van haar chemische processen, aangezien de mechanische prikkel is weggevallen en dit is vaak onvoldoende.

Mensen bij wie de buikademhaling ontbreekt of bij wie de buikademhaling is stilgevallen, moeten er werk van maken om die voor de gezondheid erg bezwarende situatie recht te zetten. Ze moeten met geduld leren ademen met de buik. Lukt dat niet zo vlot, neem dan een broeksriem of iets wat ervoor kan dienen, leg die rond de borstkas en snoer de riem zover mogelijk dicht, zodat de borstkas helemaal geblokkeerd is. Begin dan diep in en uit te ademen, door de neus vanzelfsprekend. De buik móet dan bewegen of hij wil of niet.

Doe dit liefst zittend of desnoods liggend, want als je het niet op een ontspannen manier doet, wat te verwachten valt van een beginner, kun je het bloed aan de hersenen onttrekken, draaierig worden, vallen en je bezeren.

Ook de Bijadem (bhraamarie) doet wonderen. Adem uit met een luid gezoem. Herhaal dit verscheidene keren. De longen zullen vanzelf veel langzamer gaan ademen en ze zullen helemaal beginnen te ademen, wat de bedoeling is van de Bijadem. Dit wordt veroorzaakt door het sluiten van de stemspleet, die op haar beurt wordt veroorzaakt door het zoemen. Naarmate je er enige handigheid in verwerft, kun je ook zoemen met de inademing. Je hart zal veel krachtiger gaan kloppen, de hartwand zelf wordt goed doorbloed en het middenrif wordt geactiveerd. Het geheim van het succes is regelmaat, zonder overdrijving.

Ik denk dat het ook niet overbodig is nogmaals de nadruk te leggen op twee belangrijke details. Het eerste heeft betrekking op de staat van de neus bij het ademen. De neus moet de hele tijd ontspannen en neutraal blijven. Als je de adem naar binnen zuigt met de neus sluit je de neusvleugels voor een stuk en komt er dus minder lucht naar binnen. Het tweede heeft betrekking op het ademen door de neus. Je moet zowel in- als uitademen door de neus. Je mag alleen inademen door de mond wanneer er gevaar bestaat dat de lichaamstemperatuur te zeer stijgt. Bijvoorbeeld tijdens het joggen. De koude lucht, die bijna altijd verscheidene graden kouder is dan de lichaamstemperatuur, komt dan rechtstreeks in de longen en koelt het organisme af. Tijdens ademoefeningen blijft de mond gesloten. Dit is het tweede belangrijke detail. De neus is namelijk een filter. De uitstromende lucht blaast de onzuiverheden die zich tijdens de inademing hebben vastgezet weer naar buiten. De neus moet ook de lucht voorverwarmen voor hij in de longen komt. De uitstromende lucht zorgt ervoor dat het neusslijmvlies op temperatuur blijft. De bal ligt nu in jouw kamp.