The Divine Life Society
Afdeling Aalst
Homepage

 

EEN HULPMIDDEL

De weldaad van omgekeerde houdingen
De omgekeerde houdingen zijn heel nuttige Yogahoudingen. De benen en het hele gedeelte van het lichaam onder het hart kunnen zich in die houdingen van hun aderlijk of afvalbloed ontdoen.

We hebben twee soorten bloedvaten, namelijk aders en slagaders. Slagaders vervoeren het gezuiverde zuurstofrijke slagaderlijke bloed. Aders vervoeren het afvalbloed of het aderlijke bloed. Slagaders hebben een stijve wand. Aders hebben een soepele wand. Als een wonde druppelend bloedt is het een aderlijke bloeding. Als het bloed spuit is het een slagaderlijke en gevaarlijke bloeding. De aders zitten vaak overvol en slagen er niet in zich vlot te ledigen. Dit heeft te maken met de leeftijd, met slijtage van het hart, verslapping van de aderwanden en het falen van de bloedsomloop. De aders stulpen dan uit en er ontstaan vervelende kwalen zoals spatader en aambeien. Als je het lichaam omkeert gedurende een bepaalde tijd kunnen de aders zich grondig ledigen. Ze krijgen dan de tijd hun elasticiteit te herstellen. Ze bezitten het vermogen om dat te doen in korte tijd.

Verstevig de buikspieren
Een uitstekende voorbereiding is een eenvoudige variatie van een Yogahouding die Balanshouding wordt genoemd (tolaangoelaasana of toelaasana). Je ligt op de rug, je buigt de knieën en zet de voetzolen tegen elkaar. Hierdoor vallen de knieën vanzelfsprekend open. De handpalmen liggen op de mat een beetje verwijderd van het lichaam. Hef het hoofd en de romp van de grond. Blijf in die houding zolang je met gemak kunt. Breng de kin zo dicht mogelijk bij de borst. Dit ontlast de nek. Waak erover dat je geen spanning opbouwt in de nek. Houd de schouders laag en goed ontspannen.

Dit moet niet worden herhaald, maar probeer mettertijd wat langer in de houding te blijven tot ongeveer een minuut. Dit is een goede tijd. Deze houding verstevigt de buikspieren. In enkele weken of maanden tijd kun je de buikwand zijn oorspronkelijke stevigheid teruggeven. Dit doet ook het vet op de buik smelten.

Alvorens de vorige houding te beëindigen, kun je de benen gestrekt van de grond heffen, terwijl je ook de romp zo hoog mogelijk heft en de armen strekt en met de vingers naar de tenen wijst. Houd dit vol zolang je met gemak kunt. Houd de adem niet in, maar laat de longen vrij ademen. Bouw geen spanning op. Voel dat het lichaam een gemak vindt in de houding. Buig om te eindigen de knieën en zet de voetzolen op de mat. Rol de romp neer en ontspan.

Waar een wil is, is een weg
Mensen die hun zitvlak niet van de grond krijgen, kunnen aanvankelijk de benen gewoon wat verticaal houden. Of ze kunnen als hulpmiddel de zwaartekracht en de kracht van de beweging gebruiken op de volgende manier. Zit rechtop met de benen samen en gestrekt of gebogen. Experimenteer er wat mee om te zien wat gemakkelijkst is in jouw geval. Maak de rug bol, rol zo soepel mogelijk naar achteren, zodat je zitvlak vanzelf omhoog gaat en je de lendenen kunt ondersteunen met de handen. Ook dit vergt wat oefening. Laat je niet ontmoedigen. Ik heb vaak gezien in mijn les hoe blij mensen van middelbare leeftijd en ouder waren toen ze de houding na enkele lessen onder de knie kregen. Het gaat niet om de prestatie, maar om het feit dat ze uit een put van ongemak aan het klimmen zijn. Als je een jaar in de Yogales zit en als je je eigen maakt wat je er leert door het ook thuis een plaats in je dagelijkse routine te geven, dan zul je dat jaar een jaar jonger geworden zijn, als het al niet veel meer is.

Eeen gemakkelijke variatie van de balanshouding
(tolaangoelaasana of toelaasana), die de buikwand ontwikkelt
zonder dat ze op enige manier de rugspieren belast.

Geheven-handen-aan-voetenhouding
(oerdhva paada hastaasana)