The Divine Life Society
Afdeling Aalst
Homepage


Y o g a   M a g a z i n e
L i c h t  v a n   S i v a n a n d a
Een overzicht

September 2010

    Een kort overzicht van het magazine,
Licht van Sivananda,
September 2010, Vol. 519
   

Yogamagazine
"Licht van Sivananda"
niets overtreft het

Overzicht van het laatste nummer van Licht van Sivananda:

titels en enkele uittreksels

Een bijzondere dag

De uiteenzetting voor beginners valt in het najaar van 2010 op een heel voorspoedige en voor Yoga Vedanta Aalst heel bijzondere dag: woensdag 8 september 2010 is immers de honderddrieëntwintigste geboortedag van een van India’s grote wijzen, Swami Sivananda. Het is onder zijn inspiratie dat het Yoga Vedanta Centrum van Aalst ontstond einde 1962.

Tijd om een nieuwe bladzijde om te slaan
Om een of andere reden besluiten mensen naar de Yogales te komen. Men zegt terecht dat alle begin moeilijk is. Maar zoals met alles is ook hier de voorbereiding het halve werk.

Een huisvrouw op jaren kreeg een nieuwe keuken. Bang om iets verkeerd te doen durfde ze het de eerste dagen niet aan de oven te gebruiken. Maar na enkele dagen besloot ze toch haar stoute schoenen aan te trekken. Na wat gesukkel kreeg ze het ding aangezet. Maar al heel snel begon hij kwalijk te ruiken. Ze dacht dat het was omdat hij nieuw was, maar ze begon al heel snel iets anders te denken toen er rook uitkwam. Eerst een beetje, daarna hele walmen. In paniek trok ze de ovendeur open. In geen tijd stond de kamer vol rook. En toen begon het achteraan in de oven ook te branden. Gelukkig was man lief thuis. Ze had het piepschuim eruit gehaald, maar had niet gezien dat er tegen de achterwand nog een stuk karton was blijven zitten.

Degelijke informatie en er ook iets mee doen is dus altijd belangrijk. Het is in Yoga niet anders. En dat is precies de reden van de uiteenzetting voor beginners. Haar man foeterde: “Je moet eerst de handleiding lezen en de dingen goed nakijken.” “Dat heb ik geprobeerd”, zei ze, “maar ik snap er niets van. Daarvoor moet men universitaire studies hebben gedaan.” En daarin heeft ze geen ongelijk. Bovendien moest er voor de Nederlandstalige handleiding worden getelefoneerd. Er zaten in de verpakking handleidingen in het Frans, het Engels en het Duits en zelfs in het Arabisch, maar het was zoals in de oude tijd: pour les Flamands la même chose. Dat men universitaire studies moet hebben gedaan om de uiteenzetting over Yoga te begrijpen zal niemand kunnen beweren, want ik geloof in eenvoud en in spreken uit eigen ervaring.

De sekte van de afgesneden neuzen

Een groot geheim

De ziekte bij uitstek

Het vindt toch zijn weg

De fundamentele vergissing

Aanvaarding en wat daaruit volgt

De aanpak kan verschillen

Integrale Yoga

Wat kenmerkend is

Yogahoudingen

Uit mijn ervaring: een wonderbaar geheim

Vele gunstige effecten

Werkers moeten tevreden worden gehouden

Pijn en lijden

Ademoefeningen en ontspanning

Publicaties

Doe zoals thuis, eerbiedig ons Yogahuis


EEN ONS PRAKTIJK IS BETER DAN TONNEN THEORIE

ARDHA CHANDRAASANA
HALVE MAANHOUDING

Tegenhouding
Ardha Chandraasana of de Halve Maanhouding is de tegenhouding van Padahastaasana of de Handen-aan-de-voetenhouding. Dit is de voorwaartse buiging staand. De Halve Maanhouding is een pracht van een rekoefening.

Ardha betekent: half. Chandra betekent: maan. Soms betekent het ook: Heer; bijvoorbeeld Raamachandra: Heer Raama.

Uitvoering
De Halve Maanhouding kun je best uitvoeren op het ritme van de adem. Sta rechtop met de voeten samen. Houd de handen vóór het bekken met de duimen in elkaar gehaakt. Adem uit. Laat de handen in contact met de buik en de borst naar boven gaan op het ritme van de zo langzaam mogelijke en volstrekt geluidloze inademing. Krom achterwaarts. Blijf een ogenblik in de houding terwijl je het lichaam uitrekt. Laat na een tijd de romp overeind komen en laat de handen zakken in contact met borst en buik op het ritme van de langzame en geluidloze uitademing. Herhaal dit een drietal keren.

Dit doet de energie stromen en verhoogt het effect van de voorwaartse buiging die eraan voorafgaat.
YOGA RETRAITE

De voorjaars Yoga Retraite was een groot succes. De graadmeter voor mij die vooraan zit zijn de glunderende gezichten die ik op het einde zie en de enthousiaste mails en andere reacties die ik de dagen erna ontvang.

De afrit Drongen was gesloten, er was filevorming, zoals gebruikelijk is op vrijdagavond, maar toch zat bijna iedereen op tijd op zijn of haar mat om te luisteren naar de Oriëntatie waarin de regels van de Yoga Retraite worden uitgelegd. Mensen moeten weten waar ze aan beginnen en hoe ze er moeten aan beginnen. In de vijftiger jaren kreeg grootmoeder een thermosfles voor haar Nieuwjaar. Ze had die op de buis van de stoof gezet om ze warm te houden. Toen de kinderen op bezoek kwamen vroegen ze natuurlijk of het een goede thermos was. Grootmoeder voelde zich natuurlijk ongemakkelijk toen ze haar stommiteit moest opbiechten. Ze voelde zich natuurlijk een verschrikkelijk oen. “Al die moderne rommel”, zei ze ter verdediging.

Nu ik in mijn oude dag word geconfronteerd met bank- en talloze andere kaarten, de pc, digiboxen, iPods, GSM’s enz. kan ik haar best begrijpen. Ik ken dat gevoel een oen te zijn. Maar wat ik wil duidelijk maken is dat kennis belangrijk is en dat het in de Yoga Retraite niet anders is.

Er worden in de Oriëntatie ook vrijwilligers gezocht voor allerlei soorten Karma Yoga, namelijk om ’s morgens de deelnemers te wekken, om de tafels te dekken en af te ruimen in de eetzaal en om de afwas te doen. Ook de prachtige en veelbetekenende hymne van de grote wijze Shankara (achtste eeuw) die we voor elke maaltijd reciteren wordt besproken en verklaard.

Het morgenprogramma gebeurde ook nu weer in twee groepen. De programma’s werden goed gevolgd. Frans Moens deed zoals altijd kiertan tussen de programma’s in. Dit geeft een belangrijke meerwaarde aan de Yoga Retraite. De kiertan met Krishna in de zaterdagavondsatsang was zoals altijd een denderend hoogtepunt.

Korte tijd nadien kwamen er zoveel aanmeldingen binnen dat de najaars Yoga Retraite spoedig al bijna was volgeboekt. In september zal vleugel B klaar zijn en zullen we meer mensen te slapen kunnen leggen.

Deelnemers moeten bereid zijn de hele Yoga Retraite te volgen. Anders kunnen ze beter thuisblijven.

Narayana


STA OP, ONTWAAK EN KEN JEZELF

Swami Sivananda


WIE WAS SWAMI SIVANANDA

Swami Krishnananda

Toespraak gehouden op een 8ste september in Sivananda Aashram ter gelegenheid van Swami Sivananda’s geboortedag.

Wij herdenken vandaag de komst op deze wereld van een groot man. Wij vieren namelijk de geboorte van de grote Meester Swami Sivanandaji Maharaj. Gewoonlijk worden zulke onbeschrijflijke individuen supermensen genoemd of, als je een beetje meer filosofisch wilt zijn, superindividuen, uitgestrekter vormen van individualiteit. Dit is de betekenis van superindividualiteit. Op welke manier reikt hij voorbij de dimensies van zijn zichtbare persoonlijkheid? De dimensie van een persoon is eigenlijk niet de omvang van zijn lichaam, want het lichaam is niet de persoon. De betekenis van een superindividu wordt bepaald door het bewustzijn dat het lichaam bezielt. We moeten goed in gedachten houden dat een persoon niet het lichaam is. De kracht die wordt tentoongespreid door een persoon, zijn kennis en zijn vermogen tot handelen, ziet men niet in het van vijf elementen gemaakte lichaam. Het is de geest van die persoon. Wat de persoon denkt is eigenlijk de persoon, anders ziet iedereen er gelijk uit. Zelfs Raama en Krishna zagen eruit als ieder ander menselijk wezen, maar ze waren op een intense manier superindividueel, ze overstegen zichzelf. Wat is het dat zichzelf overstijgt? Dat precies is de persoon.DE YOGA SOETRA VAN PATANJALI

IV. KAIVALYA PAADA

Vervolg (15)

EINDE


    Yoga Magazine - Licht van Sivananda
    vraag een proefnummer aan

    Yoga c/o Kiekens
    Volksverheffingstraat 95, B-9300 Aalst - BelgiŽ
    Tel. 053/77.74.90