The Divine Life Society
Afdeling Aalst
Homepage


Y o g a   M a g a z i n e
L i c h t  v a n   S i v a n a n d a
Een overzicht

September 2014

    Een kort overzicht van het magazine,
Licht van Sivananda,
September 2014, Vol. 559
   

Yogamagazine
"Licht van Sivananda"
niets overtreft het

Overzicht van het laatste nummer van Licht van Sivananda:

titels en enkele uittreksels

BEGINNEN MET YOGA

De voorbereiding is het halve werk
We beginnen onze lessenreeksen voor beginners steevast met een uiteenzetting, want goed begonnen is half gewonnen. Mensen moeten weten waar ze aan beginnen, waarom ze eraan beginnen en hoe ze er moeten aan beginnen.

Geschiedenis
Ik begon in oktober 1959 met Yoga met als enige leidraad een heel beknopte, gedrukte cursus en later het boek Yoga van de Nederlandse arts Rama Polderman zaliger. In de bibliografie op het einde van het boek stond onder andere de naam van Swami Sivananda. Dit leidde ons naar deze grote wijze van Rishikesh. De brief die hij terugstuurde, ligt aan de basis van Yoga Vedanta Aalst. Waarom schreven we precies aan deze man een brief? En waarom reageerden we met zoveel enthousiasme op zijn antwoord? Ik leende dat boek ooit uit aan een gerechtsdeurwaarder die naar onze Yogalessen kwam en zag het, ondanks herhaaldelijk aandringen, nooit terug. Een leerling aan de Yoga Academie uit Arnhem (YA2013) vond voor mij een exemplaar op het Internet.

Yoga zegt: maak de mens heel
Tijdens de tweede wereldoorlog zaten in Amerika op zekere dag twee grootvaders samen aan tafel, gebogen over een landkaart in de krant waarop de troepenbewegingen in Europa waren aangegeven. Ze hadden allebei een zoon aan het front. Een van hen moest op zijn kleinzoon passen. Hij had het jongetje beloofd dat ze zouden gaan voetballen. De jongen bleef dan ook maar zeuren. De man nam het blad met de landkaart uit de krant en scheurde het aan stukken. Hij zei tegen zijn kleinzoon dat ze zouden gaan voetballen zodra het jongetje de landkaart foutloos weer aan elkaar had geplakt. Korte tijd nadien stond de jongen er terug. Hij had de stukken krantenpapier netjes weer aan elkaar geplakt. De verbaasde grootvader vroeg hoe hij dat had gedaan. “Opa,” zei de jongen, “op de keerzijde stond de foto van een vrouw. Ik plakte de vrouw aan elkaar.” Maak de mens heel en je maakt de wereld heel.

De filosofie achter de oefeningen
Ik schreef hierboven dat de Yogawijze van oefenen de gezondheid van het lichaam en de geest in hoge mate ten goede komt. Aan de basis van die oefenwijze ligt een welomschreven filosofie, die wordt geschraagd door twee pijlers.

De moeilijkheid
Wat is dan de moeilijkheid? Waarom gedragen we er ons niet naar? Je geest is de moeilijkheid. Hij is je grote vriend en hij is je grote vijand. Hij is met andere woorden de oorzaak van je verlossing en van je gebondenheid. Dit is de tweede pijler van Yoga.

Hoe gaat dit in de praktijk?

De uitrusting
Yogabladen die hun inkomsten halen uit reclame prijzen natuurlijk Yogapakjes, Yogamatten enz. aan, maar aan die trend hoef je niet mee te doen. Het enige wat je nodig hebt is een dekentje of matje in wol of katoen. Synthetische matten zijn niet goed, omdat ze statische elektriciteit maken, die de lichaamseigen elektriciteit verstoort. Je kunt er dan ook niet lang gemakkelijk op zitten.

Moet je oefenen op een koude ondergrond, dan is het beste isolerend materiaal geribd karton. Neem bijvoorbeeld een katoenen hoeslaken van een eenpersoonsbed. In gespecialiseerde winkels verkopen ze geribd karton per meter. Leg enkele lagen op elkaar en steek ze in het hoeslaken.

Ook de kledij is liefst van katoen. Thuis kun je in je ondergoed oefenen. In de les volstaan een oude broek of training. Je kunt best oefenen op blote voeten. Vind je het te warm in de zaal trek iets lichter aan, vind je het te koud trek iets warmer aan. Neem de dingen zoals ze zijn. Neem het ongemak met gelijkmoedigheid. Je leert iets in de les. Dat is belangrijk. Thuis kun je je eigen sfeer en omstandigheden scheppen.

Belangrijk
Om Yoga te beoefenen moet de maag leeg zijn. Dat is zo om te zwemmen, te joggen, te spitten of wat ook. De maag komt onder druk te staan tijdens de oefening. Als ze vol zit, wordt haar inhoud in het spijsverteringskanaal geduwd voor het in de maag voldoende werd bewerkt. Het gaat dan ook vergisten en zorgen voor moeilijkheden. Of de maaginhoud wordt naar boven geduwd. Je krijgt dan last van zure oprispingen en ander ongemak.

Speciale programma’s
Op blz. 3 worden allerlei programma’s aangekondigd. Onder Yoga Academie staan de lessen voor ingeschreven leerlingen. Elke cursus duurt vier jaar.

Je ziet ook de titel Satsang en onder de titel Yogalessen op vrijdag Meditatie. Deze programma’s zijn inbegrepen in het lidmaatschap. Hun doelgroep zijn mensen die zich meer willen verdiepen in Yoga. Satsang betekent letterlijk: samenzijn in Sat. Sat is afgeleid van de Sanskrit werkwoordswortel as, zijn en betekent: dat wat is. Satsang is in hoofdzaak een muzikaal programma. Er wordt namelijk gezongen, meestal met begeleiding van harmonium, trommels en cimbalen.

Yogamatten en hun geschiedenis

DE VOORJAARS YOGA RETRAITE
EEN VERSLAG

Naaham na toem daftar goem
Dit is iets van Swami Sivananda. Het betekent: noch ik noch jij, het kantoor is gesloten. Ontspannen en slapen zijn maar echt mogelijk als je de wereld helemaal loslaat. En maak je geen zorgen, hij loopt niet weg. Maar als je goed geslapen hebt of diep hebt ontspannen, kijk je er met andere ogen tegenaan. Dit is ook de betekenis van het woord Yoga Retraite. Je trekt je om Yoga te beoefenen terug uit de wereld. Wij doen dat in de abdij van Drongen. De abdij is natuurlijk ook de wereld, maar ze is niet de wereld van het dagelijks leven met zijn sleur en zijn slenter, zijn kommer en zijn kwel. En je komt er ook niet om mensen te ontmoeten, maar om iemand te ontmoeten die je wellicht nog niet kent: jezelf.

We waren met tachtig en de Oriëntatie bij de aanvang was een schot in de roos, want na afloop bleef iedereen verwachtingsvol zitten, zodat ik er nog een stuk aanbreide, en ook omdat ze blijkbaar goed hadden geluisterd, want ze volgden gedisciplineerd mijn voorschriften op, met uitzondering van het zwijgen in de zaal voor het programma begint. Daar moest ik later op terugkomen.

Traditie getrouw stond Goeroedev op het altaar in de vorm van een tekening op hout, die ik kreeg van een psychiatrische patiënt, die ze me schonk uit dankbaarheid. Hij had in zijn jeugd de kunstacademie gevolgd. Hij leerde in de psychiatrische instelling tekenen op hout met een elektrische schrift. Hij schreef onder de beeltenis van Goeroedev in diens eigen handschrift: “Joy is eternal, it will never die. Sorrow is illusory, it will never live. Sivananda” Dit betekent: “Vreugde is eeuwig, ze zal nooit sterven. Verdriet is denkbeeldig, het zal nooit leven.”

Een groepsgebeuren zoals de Yoga Retraite vergelijk ik met een orkest. Er is een dirigent. Er is de partituur. Er zijn de individuele instrumenten. De Oriëntatie kun je vergelijken met het stemmen van de instrumenten. Als iedereen zijn ding doet met overgave volgt er iets wonderbaars. Er waren geen wanklanken. De sfeer was fantastisch en elektrisch geladen. Hier schrijft dus een trotse en tevreden voorzitter, die nu enkele deelnemers aan het woord laat. Ik dank al degenen die reageerden op mijn oproep voor wat feedback. Het is nuttig voor de organisatoren, maar ik wil vooral laten zien wat het met mensen doet.

Deelnemers schrijven


LIEDEREN VAN TOEKAARAAMA


GEDICHTEN VAN SWAMI SIVANANDA

Anti-pneumo thoraxEen saadhoe en een sethDe beste levensverzekeringsmaatschappij