The Divine Life Society
Afdeling Aalst
Homepage

 

DE SLAPENDE DIAMANTHOUDING

De Slapende Diamanthouding is een van die Yogahoudingen die ik heel graag beoefen. De basis ervan is Vajraa-sana of Diamanthouding.

De Diamanthouding is eenvoudig. Ga zitten op de knieën, met de knieën samen en de grote tenen samen. Spreid de hielen en ga zitten op de binnenkant van de voeten. De handen liggen op de dijen. Hoofd en romp worden in één lijn gehouden.

Een familielid viel uit het raam. Een gebroken wervel genas vlot, maar een verschoven wervel zorgt al die jaren tot nu toe voor veel pijn en ongemak. Ik leerde haar in de Diamanthouding zitten met behulp van een bankje, dat hoog genoeg is om over de enkels te worden geplaatst. In die houding verdwijnt haar pijn. Zolang ze met gemak kan, en dat is na al die jaren soms al een heel geruime tijd, zit ze in de houding zonder bankje.

Het is mogelijk dat je je weer bewust wordt van oude verstuikingen aan je enkels, van oude kwetsuren aan je knieën of van oud spierletsel. Maak je daarover geen zorgen, het ongemak verdwijnt na een tijd vanzelf. Ik spreek uit ervaring. In de Marine liep ik tijdens de training in het vechten met de bajonet op het geweer een ernstige enkelverstuiking op. Mijn enkel was enkele dagen dubbel zo dik. Toen ik drie jaar later begon met de Diamanthouding begon ik na een tijd de verstuiking weer te voelen. Maar ik zette rustig door en binnen een paar weken was mijn enkel zo goed als nieuw. Ik ben geboren met betonnen knieën. Het heeft me negen maanden geduldige oefening gekost om de Lotushouding (Padmaasana: de rechtervoet ligt op de linkerdij, de linkervoet ligt op de rechterdij) te leren, die ik nu vijftig jaar later nog altijd met gemak kan. Ik beoefen namelijk de Vishouding (Matsyaasana) in Lotushouding. Ik heb nooit mijn knieën geforceerd. Houd altijd Swami Satchidananda's gouden raad in gedachten: "Take it easy, don't be lazy. Doe het kalm aan, maar wees niet lui."