The Divine Life Society
Afdeling Aalst
Homepage

 

SOEPTAVAJRAASANA
SLAPENDE DIAMANTHOUDING

Soepta betekent: slapend; Vajraasana is de Diamanthouding.

In het meinummer werd beschreven hoe je deze prachtige rekoefening kunt leren zonder je te forceren. Ga vooral geleidelijk te werk. Overhaast niets. Geef de gewrichten en de knieën de tijd om aan de voor hen tot nu toe ongewone houding te wennen. Regelmaat zonder overdrijving is het geheim van het succes. Met regelmaat bedoel ik dagelijks.

Doe de voorbereidende houdingen, zoals beschreven in vorig nummer. Ga dan zitten in de Diamanthouding. Leun achterover, zet de handen achter jou op de grond. De vingers wijzen van je weg. Laat het hoofd hangen en ontspan zo goed mogelijk. Drijf de tijd geleidelijk op tot ongeveer een minuut. Zet de handen geleidelijk wat verder tot je na een aantal dagen of weken de ellebogen op de grond kunt plaatsen. Ga niet verder dan je met gemak kunt. Neem al de tijd die nodig is om uiteindelijk de top van het hoofd op de grond te zetten. Het zitvlak blijft in contact met de voeten. Kruis de armen vóór de borst.

Als je het achterhoofd en de schouderbladen en de armen achter het hoofd op de grond legt, is dit de Poerna Soepta Vajraasana. De Volledige Slapende Diamanthouding.

In deze houding worden de zenuwbanen, spieren, bloedvaten en ingewanden uitgerekt. Als je de tuin besproeit, kan het gebeuren dat er geen water meer uit de tuinslang komt. Je weet dan dat er een knik in zit en dat je er wat deskundig moet aan trekken tot er weer een krachtige waterstraal verschijnt. Je weet natuurlijk dat je nooit zo hard mag rukken dat de slang van de kraan schiet.

Zo zorgt ook deze houding ervoor dat er een betere doorstroming op gang komt in de zenuwbanen, bloedvaten en een betere doorgang in het spijsverteringskanaal.

De knieën, de enkels en het bekken worden versterkt en in goede conditie gehouden, zodat er geen weefselverkalking optreedt. Maar ga niet overdrijven, want als je de gewrichten teveel onder druk zet of met andere woorden overbelast, kunnen ze gaan schrijnen. Een minuut is een goede tijd.

Ik begon met de Soepta Vajraasana en de Poerna Soepta Vajraasana in mijn jonge jaren (1959) en ben ze al die jaren bijna dagelijks blijven doen. Op mijn drieënzeventigste kan ik ze nog met gemak uitvoeren, zoals je op de foto's kunt zien, die werden genomen na de wekelijkse Satsang in de Swami Sivananda Yoga Aashram op zaterdag 1 maart 2008, door een leerling van Yoga Academie 2007, Lambert Joosten (Nederland). Ik voelde ook dán, zonder voorbereidende opwarming, wat eigenlijk niet ideaal is, dat mijn lichaam en geest er heel dankbaar op reageerden na een lange Yoga-Academiedag.